Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad v okviru predkazenskega postopka preiskuje kazniva dejanja gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Celje, Maribor, Koper in Nova Gorica. Policija na podlagi odredb sodišča izvaja 31 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer išče poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.   

Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj v škodo gospodarskih družb s sedežem v Šempetru pri Gorici in v Ljubljani. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240 Kazenskega zakonika (KZ-1), za katere je zagrožena kazen zapora do 8 let.

Ob tem je kriminalistična policija (na podlagi pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku) zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih petim osumljenim osebam odvzela prostost. Ti bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Pri izvedbi hišnih preiskav, ki potekajo danes, 20. novembra 2013, od 6. ure zjutraj, skupaj s preiskovalci NPU sodelujejo tudi kriminalisti in policisti iz policijskih uprav Ljubljana, Celje in Maribor.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.