Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v okviru obsežnega predkazenskega postopka preiskujejo kazniva dejanja gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Maribor in Ljubljana. Ob tem opravljajo 11 hišnih preiskav pri fizičnih in pravnih osebah.

Pri hišnih preiskavah, ki jih preiskovalci opravljajo na podlagi sodnih odredb, iščejo poslovno dokumentacijo in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja gospodarskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena v škodo banke v večinski državni lasti. Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic po 244. členu Kazenskega zakonika in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika - 1. Za obe kaznivi dejanji je zagrožena zaporna kazen do 8 let.

Na podlagi Zakona o kazenskem postopku so preiskovalci zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih trem osumljenim osebam odvzeli prostost. Vse tri osebe bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržane.

Pri operativnih aktivnostih sodeluje 40 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.