Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Stanislav Veniger in predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik sta danes podpisala sporazum o sodelovanju.

IMG 0972

Namen sporazuma je okrepiti sodelovanje med obema subjektoma, ki opravljata naloge v gorah. Gre predvsem za pomoč pri vzdrževanju in obnovi planinske infrastrukture, skupnih strokovnih usposabljanjih in posvetih, izmenjavi informacij o razmerah v gorah, testiranju planinske in gorniške opreme, sodelovanju na področju radijskih komunikacij, sodelovanju pri pripravi Nacionalnega programa varnosti v gorah, skupnih preventivnih aktivnosti ipd. Policija bo v okviru svojih zmožnosti zagotavljala helikopterske prevoze in nudila pomoč z materialnimi sredstvi.

IMG 0996

Veniger in Rotovnik sta poudarila, da policija in planinska zveza že vrsto let zelo dobro sodelujeta, s sporazumom pa bosta to sodelovanje še okrepili in skupaj bolje zagotavljali visoko raven varnosti obiskovalcev slovenskih gora.

IMG 1007

Zvočni posnetek izjave Stanislava Venigerja (mp3) 

 Zvočni posnetek izjave Bojana Rotovnika  (mp3) 


Predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik je ob tem dejal: "Planinska zveza Slovenije je ena najbolj množičnih in najstarejših nevladnih organizacij v Sloveniji. S svojo dejavnostjo pokriva ogromno različnih dejavnosti v slovenskem gorskem svetu, zato smo zelo veseli, da nam je uspelo skleniti dogovor s slovensko policijo. Upamo na zelo korektno in vsebinsko bogato sodelovanje predvsem na področju preventivnega delovanja v gorskem svetu, tu nam je najpomembnejša varnost, in na področju obnove in vzdrževanja slovenskih planinskih poti, ki jih imamo v Sloveniji preko 9000 kilometrov. Mrežo planinskih poti pa oskrbujemo popolnoma prostovoljno, zato nam je vsaka takšna pomoč, ki jo lahko dobimo od različnih državnih organov, zelo dobrodošla. Hkrati pa smo sedaj tudi v fazi ekološke sanacije planinskih koč in tudi pri tem smo veseli pomoči slovenske policije."

Generalni direktor policije Stanislav Veniger pa je poudaril: "Sodelovanje med policijo in planinsko zvezo je bilo že sedaj izjemno dobro. Drži pa, da če partnerja podpišeta sporazum, sta k temu še bolj zavezana. Ker gre za varnost ljudi v naših gorah, v naših planinah, je seveda pomembno, da zelo dobro skupaj sodelujemo tako na področju usposabljanja, skupnega zagotavljanja varnosti, preventivnih aktivnosti itd. Slovenska policija se bo v okviru svojih možnosti tudi trudila zagotavljati helikopterske prevoze na segmentih, ki jih je že omenil predsednik Rotovnik. Pomagali bomo tudi z drugimi materialno tehničnimi sredstvi, kolikor bomo mogli. Na podlagi sporazuma bomo pripravili še skupni letni akcijski načrt, preko katerega se bo ta sporazum tudi implementiral."