Sorodne objave

 

Kriminalisti danes na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto, Celje in Maribor opravljajo hišne preiskave na 58 naslovih. Zaradi utemeljitve sumov več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril preiskujejo poslovne in zasebne prostore. Trenutno je pridržanih 13 osumljenih oseb.

Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Slovenije. Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril po členu 242/II Kazenskega zakonika - 1 in kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril po členu 241/II Kazenskega zakonika - 1. Za ti dve kaznivi dejanji je zagrožena kazen zapora do 3 oziroma do 5 let.

Pri preiskavah sodeluje 116 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana, Nova Gorica, Kranj, Murska Sobota in Nacionalnega preiskovalnega urada, pomoč pa nudijo tudi računalniški forenziki iz policijskih uprav Celje, Ljubljana in Koper. Kriminalisti iščejo materialno gradivo in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je konec avgusta 2013 s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad. V začetku septembra 2013 je delovna skupina začela sistematično in usmerjeno zbirati obvestila in dokaze o kaznivih dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.