Sorodne objave

 

V začetku januarja, ko je smučarska sezona na vrhuncu, se bodo slovenskim policistom pri zagotavljanju varnosti na smučiščih za dva tedna pridružili tudi štirje hrvaški policisti, ki bodo slovenskim kolegom pomagali pri postopkih s hrvaškimi državljani. Hrvaški policisti bodo v Sloveniji službovali med 2. in 16. januarjem, in sicer na smučiščih na Rogli in v Kranjski Gori.

IMG 6602

Vsak teden bosta v Sloveniji po dva hrvaška policista, eden na Rogli in drugi v Kranjski Gori. Tako bosta med drugim izražala mnenje in svetovala o načinu obravnave hrvaških državljanov in pomagala hrvaškim državljanom pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji.

Kot sta v današnji izjavi za javnost poudarila načelnik hrvaške policijske uprave Krunoslav Borovec in direktor slovenske uprave uniformirane policije mag. Srečko Jarc, je tovrstno sodelovanje izjemno dobro, kar so potrdile tudi lanskoletne izkušnje, ko sta hrvaška policista že nudila pomoč slovenskim kolegom na Rogli in v Kranjski gori.

"Zavedamo se, da ima slovenska policija več izkušenj s postopki na smučiščih, zato je takšno sodelovanje dobra priložnost za hrvaške policiste, ki bodo delo v Sloveniji izkoristili tudi za izobraževanje," je dejal Krunoslav Borovec. Kot je še dejal, je hrvaški policiji pomembno, da hrvaškim turistom v Sloveniji v primeru kakršnih koli nevšečnosti na smučiščih omogočijo lažje sporazumevanje in predvsem skrajšajo čas postopkov.

Hrvaški policisti bodo pri opravljanju nalog nosili hrvaško policijsko uniformo, prilagojeno za delo na smučišču oz. v zimskih razmerah, in ne bodo oboroženi. Prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo slovenski policisti.

IMG 6617

Hrvaška in slovenska policija sta podpisali protokol o medsebojnem sodelovanju, ki omogoča tudi gostovanja policistov. Takšen način sodelovanja je zelo dober, saj omogoča hitrejšo in lažjo izmenjavo informacij, zato so policijski postopki krajši in za ljudi prijaznejši. 

IMG 6634