Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad danes, 8. januarja 2014, izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Na območju ljubljanske, koprske in kranjske policijske uprave na podlagi sodnih odredb opravlja 27 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer išče poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje kaznivih dejanj v škodo dveh gospodarskih družb iz Ljubljane. Preiskavi, ki ju usmerjata Specializirano državno tožilstvo RS in Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, potekata v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240 KZ-1, Pranja denarja po členu 245 KZ-1 in Goljufije po členu 211 KZ-1. Za vsa obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Preiskovalci so na podlagi pooblastil iz Zakona o kazenskem postopku, zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, šestim osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 96 kriminalistov iz Nacionalnega preiskovalnega urada, Sektorjev kriminalistične policije iz policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Maribor, Celje, Novo mesto, Nova Gorica in Koper, pomoč nudijo tudi uniformirani policisti PU Ljubljana.

Policija trenutno izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.