Sorodne objave

 

Na Rudnem polju na Pokljuki je 11. januarja 2014 potekalo 43. tradicionalno tekmovanje Slovenske vojske, Policije in Civilne zaščite v patruljnem teku na smučeh. V moški konkurenci je zmagala ekipa Specialne enote Uprave za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi; v ženski konkurenci pa je ekipa Policijske uprave Ljubljana zasedla tretje mesto.

IMG 5545

Na tokratnem patruljnem teku je sodelovalo kar 45 ekip v moški konkurenci (med njimi je bilo 14 policijskih ekip) in 12 ekip v ženski konkurenci (med njimi so bile 3 policijske ekipe). Ekipe po štiri so sestavljali pripadniki in pripadnice Policije, Slovenske vojske in Civilne zaščite, ki so letos sodelovale tretjič. V disciplini smučarskega teka pa so se v svoji kategoriji pomerili tudi veterani NOB in vojne za Slovenijo ter Zveze policijskih veteranskih društev Sever.

Patruljni tek na smučeh organizira Slovenska vojska s ciljem preverjanja pripravljenosti in vzdržljivosti ter obvladovanja smučarskih veščin in strelske izurjenosti sodelujočih. Ta tek hkrati obeležuje spomin na bitko Cankarjevega bataljona v Dražgošah in na padle borce 3. bataljona Prešernove brigade.


Na Rudnem polju je tudi letos potekal zahteven preizkus bojne in reševalne pripravljenosti predstavnikov varnosti, obrambe in reševanja. Udeleženci so s turnimi smučmi premagali, moški, desetkilometrsko progo z višinsko razliko približno 450 metrov in ženske petkilometrsko progo z višinsko razliko približno 225 metrov z vmesnimi delovnimi točkami z vsebinami, ki so spominjale tudi na partizansko bojevanje. Tako so ekipe streljale z malokalibrsko puško, se plazile pod oviro, metale šolske bombe v cilj, nosile ranjenca na univerzalnih nosilih, premagovale teren peš in terensko smučale.

patruljnitek31

Takšno tekmovanje je tudi dogodek, kjer je rezultat enako pomemben kot ekipni duh. Je preizkus ekipne povezanosti in homogenega delovanja tekmovalcev v ekipi. Člani ekip so morali prav vsako delavno točko začeti in končati skupaj, za tekmovalni čas ekipe po prihodu v cilj pa se je štel čas, ko je ciljno črto prečkal njihov zadnji član.

patruljnitek80

Letos je v kategoriji moški absolutno zmagala prva ekipa Specialne enote Uprava za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi, ki je s časom 61:22,7 za slabe štiri minute prehitela lansko zmagovalno ekipo 1. brigade/132. gorskega bataljona – 3. ekipa. Na tretje mesto se je uvrstila ekipa 1. brigade/132. gorskega bataljona – 1. ekipa.

Tako sta najboljši ekipi Slovenske vojske in Policije, glede na lanske osvojene stopničke, letos te le zamenjali. Dokaz, da tekmovanje lahko postreže z razburljivim koncem, je zasedba tretjega mesta, kjer je 1. ekipa 1. brigade/132. gorskega bataljona bila le za 6 sekund hitrejša od 2. ekipe Specialne enote Policije! Dobro sta se v generalni kategoriji uvrstili tudi ekipi Policijske uprave Koper (6. mesto v generalni razvrstitvi in tretje v kategoriji Policija) in Specialna enota Policijskega veteranskega društva Sever (7. mesto).

patruljnitek79

V ženski konkurenci je bila s časom 41:12,9 najboljša ekipa 1. brigade/132. gorskega bataljona, sledila ji je ekipa Poveljstva LOGBR, tretja pa je bila ekipa Policijske uprave Ljubljana. Druga najboljša ženska policijska ekipa je bila ekipa Centra za varovanje in zaščito UPS, tretje mesto pa so zasedle predstavnice PU Murska Sobota.


Vsem iskrene čestitke!

 Sklepne slovesnosti s podelitvijo pokalov in medalj najboljšim so se udeležili direktor Uprave za policijske specialnosti iz Generalne policijske uprave Robert Sušanj, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir dr. Andrej Osterman in vodja Sektorja za operativo Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič.

Vsi govorci so poudarili, da je pokljuški patruljni tek na smučeh pomembno športno druženje in sodelovanje med pripadniki Policije, Slovenske vojske in Civilne zaščite. Vsem tekmovalcem so se zahvalili za udeležbo in jih povabili na naslednje, 44. tekmovanje.