Sorodne objave

 

Minuli vikend je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekala že 6. informativa, na kateri smo se predstavili tudi policisti.

IMG 3460

Obiskovalcem smo predstavili različna področja policijskega dela, policijska vozila in opremo, ki jo uporabljamo. Na številna radovedna vprašanja so odgovarjali vodje policijskih okolišev, predstavili pa so se tudi kriminalist, kriminalistični tehnik,vodnik službenega psa, člani policijskega orkestra itd. Veliko zanimanja je zagotovo požel prikaz praktičnega policijskega postopka in samoobrambe. Obiskala sta nas tudi dva vrhunska športnika, zaposlena v policiji. V petek se nam je pridružil veslač Luka Špik, v soboto pa judoist Aljaž Sedej.

IMG 3413

Na razstavnem prostoru policije je presenečene obiskovalce v uniformi pozdravil tudi veslač Luka Špik, vrhunski športnik, ki je zaposlen v policiji.

IMG 3533

"Takole ga obvladaš, z 'damskim prijemom'."


Policisti so občinstvu v atraktivne prikazu pokazali tudi osnovne prvine samoobrambe, kako potekajo praktični policijski postopki, kakšne so pristojnosti policistov in katera prisilna sredstva lahko uporabijo. Še posebej zanimivi so bili prikazi t. i. nevarnih postopkov, ko "nepridipravi" ne upoštevajo zakonitih ukazov policistov in jih celo napadejo. Takrat jih morajo policisti obvladati, tako da preprečijo napad nase in na druge, pri tem pa morajo paziti, tudi, da tudi "razgreteža" ne poškodujejo.

IMG 3788

IMG 3577

Kriminalistični tehnik je obiskovalcem pokazal, kako poteka ogled kraja kaznivega dejanja. Veliko jih je na listu papirja pustilo tudi svoje prstne odtise, ki so jih policisti z lahkoto "odkrili". Dijaki in študenti pa so si lahko ogledali tudi drugo opremo, s katero kriminalistični tehniki iščejo sledi kaznivih dejanj.

IMG 3602

Za obiskovalce je bilo zanimivo "odkrivanje" prstnih odtisov.

IMG 3584

Med mladimi je bilo veliko interesa za ogled vzorcev prepovedanih drog. Kriminalist jim jih je z veseljem pokazal, obenem pa jih je opozoril na nevarnosti, ki jih prinaša zloraba mamil. Mnogo mladostnikov namreč zaradi radovednosti, težav ali zgolj pritiska vrstnikov poskusi prepovedane droge, ki pa lahko mladega človeka hitro potegnejo v brezno težav in ga prikrajšajo za srečno in uspešno prihodnost.

IMG 3499

Stinger policisti uporabljajo za prisilno a varno zaustavitev motornega vozila.


Veliko obiskovalcev se je ustavilo pri laserskem merilniku hitrosti, ki med vozniki sicer ni ravno najbolj priljubljen, a je hkrati izjemno učinkovit pripomoček, s katerim policisti preprečujejo prehitro in objestno vožnjo, s tem pa zagotavljajo boljšo varnost za vse prometne udeležence. Med zanimivejšimi kosi opreme je bil zagotovo t. i. stinger, ki ga navadno vidimo v akcijskih filmih. V Sloveniji ga policisti redkeje uporabimo, namenjen pa je prisilni a varni zaustavitvi motornega vozila, ko se voznik ne odzove na večkratne ukaze policistov.

IMG 3731

IMG 3703

Vodnika službenega psa in njegovi zvesti štirinožni pomočniki, z njim so bili kar trije, pa so poželi največje simpatije občinstva. Kjerkoli so se pojavili, se je okoli njih zbrala nepregledna množica. Arni, Cory in Dina so občinstvo navduševali s svojo ubogljivostjo, spretnostjo in vragolijami, ki so jih uganjali na zahtevo vodnika.

IMG 3472

Predstavil se je tudi sekstet Policijskega orkestra, ki je ljubitelje glasbe navdušil z ubranimi zvoki. Marsikateri obiskovalec ni vedel, da ima slovenska policija tudi pihalno godbo, ki ima za seboj bogato, 65-letno zgodovino. Godbo sestavljajo izključno izšolani glasbeniki, ki s svojimi nastopi, še posebej v eminentni koncertni zasedbi, navdušujejo tako domače kot tuje občinstvo.

IMG 3631

IMG 3803

Vrhunski športnik, judoist Aljaž Sedej, je dobil novega prijatelja ...


Poleg zanimivosti našega dela smo obiskovalce letošnje informative seznanjali tudi s preventivnimi vsebinami, jim svetovali, kako naj najbolje poskrbijo za lastno varnost, bodisi doma, bodisi v prometu in kako naj zavarujejo svoje domove in jeklene konjičke.