Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na kranjsko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper tri osebe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po členu 240 Kazenskega zakonika (KZ-1).

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da je nekdanji predsednik uprave banke iz Kranja v začetku leta 2009 z namenom financiranja družbe iz Ljubljane zlorabil svoj položaj s tem, ko je naklepoma zaobšel omejitve Zakona o bančništvu, po katerih banka do posameznega komitenta oz. skupine povezanih oseb ne sme biti izpostavljena z več kot 25 odstotki svojega (bančnega) kapitala, in tako uredil kreditiranje te družbe preko obvodne družbe iz Kranja. V ta namen je poskrbel za pridobitev  kratkoročnega posojila v znesku 6 milijonov evrov, ki jih je obvodna družba takoj po prejemu posodila naprej družbi iz Ljubljane. 

Napeljevanja predsednika uprave banke k storitvi zlorabe položaja je utemeljeno osumljena oseba, ki je preko družbe iz Ljubljane obvladovala skupino večje trgovske družbe iz Kranja. Oseba, zastopnica obvodne družbe, pa je utemeljeno osumljena pomoči pri storitvi očitanega kaznivega dejanja, saj je za izpeljavo obvodnega kreditiranja dala na razpolago družbo, ki jo je zastopala. Obvodna družba v nadaljevanju posojenih denarnih sredstev ni prejela od družbe iz Ljubljane, niti jih sama ni vrnila banki.

Na opisan način je predsednik uprave banke iz Kranja družbi iz Ljubljane pridobil premoženjsko korist v višini 6 milijonov evrov in v enaki višini tudi oškodoval banko.