Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v preteklem tednu na Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije podali kazensko ovadbo zoper pet fizičnih oseb in eno pravno osebo zaradi utemeljenega suma izvršitve kaznivega dejanja Preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti po 230. členu Kazenskega zakonika (KZ-1).

IMG 1829 zm

 Zvočni posnetek izjave Darka Majheniča (mp3)


Na podlagi zbranih obvestil utemeljeno sumimo, da sta odgovorni osebi projektne družbe s sedežem v Ljubljani – z namenom pridobitve posojila za financiranje gradnje športnega objekta v znesku okoli 115 milijonov evrov (čeprav ta ni izpolnjeval vseh zahtevanih pogojev sindikata sedmih bank) – oktobra 2010 predložili neresničen dogovor o najemu načrtovanih in še ne zgrajenih prostorov. Dogovor je bil sklenjen med mestno občino, zavodom iz Ljubljane in javnim podjetjem iz Ljubljane.

S predložitvijo tega dogovora sta odgovorni osebi projektne družbe sindikatu bank lažnivo prikazali, da si je projektna družba z navedenim dogovorom zagotovila okoli 1,8 milijona evrov letnih prihodkov iz naslova najemnin prostorov, s katerimi bi lahko odplačevala obveznosti tega posojila. Do sedaj je projektna družba počrpala za okoli 100 milijonov evrov, ki pa jih ni vrnila.

"Predstavnika mestne občine ter odgovorni osebi zavoda in javnega podjetja iz Ljubljane posledično utemeljeno sumimo, da so odgovornima osebama projektne družbe s sklenitvijo tega neresničnega dogovora naklepoma nudili pomoč, zaradi česar so osumljeni pomoči pri storitvi navedenega kaznivega dejanja. Osumljenci so namreč vedeli, da je ta dogovor potreben izključno za pridobitev posojila in so tekom dogovarjanja večkrat spreminjali tako predmet najema, npr. število in velikost prostorov, kot skupno ceno najema teh prostorov, vse s končnim ciljem zagotoviti projektni družbi najmanj 1,8 milijona evrov letnih prihodkov iz naslova najemnin, kolikor je bilo potrebnih za izpolnitev zahtevanega pogoja sindikata bank za pridobitev posojila," je v današnji izjavi za javnost dejal Darko Majhenič, direktor Nacionalnega preiskovalnega urada.

"Družbo iz Ljubljane pa utemeljeno sumimo navedenega kaznivega dejanja, ki sta ga njeni odgovorni osebi storil v njenem imenu in v njeno korist," je še dodal Majhenič.