Sorodne objave

 

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj, 6. marca 2014, na Brdu pri Kranju sprejel 19 junakov z zgodbami o hrabrosti, pogumu in dobrodelnosti. Med junaki je bilo devet policistov s svojimi zgodbami o izjemnem junaštvu, med njimi tudi mariborski policist Andrej Kovač, ki je za izreden pogum in junaško dejanje prejel posebno priznanje od predsednika republike.

IMG 6393Andrej Kovač je 37-letni policist Postaje prometne policije Maribor, ki je januarja lani skočil v ledeno Dravo in rešil življenje utapljajoči se ženski, za kar je prejel tudi medaljo policije za hrabrost.

Kovač je januarja letos med sprehodom ob reki v vodi opazil negibno človeško telo. Sprva je mislil, da gre za truplo, nakar je stopil bližje in opazil, da se je oseba premaknila. Spustil se je po nabrežju in se pognal v hladno vodo ter po nekaj minutah plavanja prišel do utapljajoče se osebe, jo prijel in jo s pomočjo neznanca potegnil na kopno.

Njegov pogum je bil izjemen, dejanje pa vredno odlikovanja. Kovač je bil ob prejemu priznanja izjemno presenečen, ob tem pa je dejal: "Policisti smo v službi 24 ur na dan. Tudi ko slečemo uniformo, še vedno živimo svoje poslanstvo, pomagamo ljudem in delamo tisto, kar najbolje znamo - med drugim tudi rešujemo življenja."

O tem govorijo tudi nepozabne zgodbe ostalih osmih policistov na prireditvi. Februarja so ljutomerski policisti Sašo Ferenček, Boris Kumer, Borut Skuhala in Peter Dovečar z občanom Jankom Veršičem v požaru rešili hudo opečeno starejšo gospo, marca sta ormoška policistka Tamara Janžekovič in policist Albin Majcen iz gorečega avtomobila rešila spečega moškega, oktobra pa sta ljubljanska policista Peter Bašelj in Marko Kladnik s prostovoljnim gasilcem Darkom Hemetkom in njegovima sinovoma Markom in Matevžem še pred prihodom gasilcev pomagala pri gašenju požara v stanovanjskem bloku in evakuaciji prebivalcev.

IMG 6423

To so samo nekateri izmed izstopajočih dogodkov lanskega leta, ko so policisti storili več, kot od njih zahtevata zakon in stroka, ter se brez pomisleka podali v nevarnost, da bi rešili človeško življenje.

Vsi ti policisti so junaki iz domačega okolja, ki se dnevno zavzemajo za druge, so vedno pripravljeni pomagati in so dobri po srcu. Imajo izjemne osebnostne lastnosti, so nesebični, pošteni, odločni. Sicer pa so povsem običajni ljudje, ki počnejo dobre stvari.

S takimi pogumnimi dejanji, ko ni časa za premislek in je treba takoj pomagati, ti policisti tudi presegajo poklicne zahteve. Služijo ljudem in jih varujejo, saj je biti policist poslanstvo, način življenja in vrednota, ki krepi zaupanje v policijo. In verjetno je prav to zavedanje o služenju družbi tisto, kar v kritičnih situacijah odloči, da postavijo na kocko lastno življenje, da bi rešili tujega. Takrat pozabijo na bolečino, nevarnost in strah.

Za tak brezkompromisen korak, ko se je treba hitro odločiti, izpostaviti in tvegati, sta potrebna neverjeten pogum in odločnost, saj v takšnih situacijah čas ni policistov zaveznik. Čas takrat postane velika odgovornost, ki odloča o usodi in spreminja življenjsko pot posameznika.

Taki policisti so tudi zgled ostalim, saj dokazujejo, da ljudi ne bodo razočarali in da svoje poslanstvo opravljajo s srcem. Te vrednote in vrline so zelo cenjene in odražajo poslanstvo policije, zlasti pa pomembno prispevajo k razvijanju in krepitvi varnosti.


V policiji iskreno čestitamo policistu Andreju Kovaču, Junaku Slovenije 2013!

Obenem čestitamo tudi vsem ostalim kandidatom za njihova požrtvovalna dejanja!