Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes, 12. marca 2014, na območju ljubljanske, mariborske, koprske in novogoriške policijske uprave na podlagi odredb sodišča opravili 12 hišnih preiskav. Na podlagi Zakona o kazenskem postopku so zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih štirim osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete sodeluje 26 kriminalistov iz Nacionalnega preiskovalnega urada. Hišne preiskave so opravili na naslovih fizičnih oseb, kjer se iskali predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj Zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika (KZ-1) in Pranje denarja po 245. členu KZ-1. Zagrožena kazen za obe kaznivi dejanji je do 8 let zapora.

Preiskovalci NPU sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane od januarja do aprila 2013 zlorabila svoj položaj s tem, da je v dogovoru z drugimi udeleženci kaznivega dejanja prekinila vezave več depozitov te družbe, zato da jih je lahko pridobila gospodarska družba iz Velike Britanije. In sicer z navidezno izvršbo denarnih sredstev pod pretvezo izterjave lažne terjatve, ki pa ji odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane namenoma ni nasprotovala. Na ta način je družba iz Velike Britanije na svoj račun v tujini prejela okoli milijon evrov. Pri tem preiskovalci sumijo še, da sta odgovorni osebi gospodarske družbe iz Ljubljane pri tem kaznivem dejanju pomagala še odgovorna oseba gospodarske družbe iz Velike Britanije, ki je slovenski državljan, in odvetnik te družbe iz Maribora, ki je družbo zastopal pri izterjavi lažne terjatve.

V zvezi z nadaljnjim razpolaganjem s tem denarjem so tri osebe, vsi državljani Slovenije, osumljene kaznivega dejanja pranja denarja.

-----------------------------------

Mariborski kriminalisti na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Koper in Nova Gorica na podlagi odredb sodišča izvajajo 8 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb ter osebnih vozil, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Od 8 hišnih preiskav mariborski kriminalisti izvršujejo 6 preiskav skupaj s preiskovalci NPU, saj NPU vodi zgoraj omenjen predkazenski postopek zoper nekatere iste osumljene osebe.

Preiskavo kriminalistov Sektorja kriminalistične policije PU Maribor usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Gre za sum storitve kaznivega dejanja Oškodovanja upnikov po členu 227/II KZ-1, za katero je zagrožena kazen zapora do petih let. Kriminalisti so eni osumljeni osebi odvzeli prostost, ki bo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržana.

Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.