Sorodne objave

 

Z lepšim vremenom se na ceste podajajo tudi motoristi, večina izmed njih prvič letos. Zato policisti opozarjamo na vse potrebne priprave, ki jih motoristi pred sezono ne smejo izpustiti, ostale voznike pa pozivamo k večji previdnosti in zavedanju, da se po dolgi zimi motoristi spet vračajo v promet.

IMG014

Zvočni posnetek izjave Matjaža Leskovarja (mp3)  

IMG021Zvočni posnetek izjave Braneta Legana (mp3)  


Na potrebne priprave pred začetkom motoristične sezone sta danes opozorila tudi predstavnik Sektorja prometne policije Matjaž Leskovar in inštruktor varne vožnje AMZS Centra varne vožnje Brane Legan. Kot je dejal Leskovar, se je motoristična sezona že začela. "Upamo, da bo ta sezona najbolj varna do sedaj. Lanska je bila sicer boljša v primerjavi s sezono leto poprej, umrlo je manj motoristov in mopedistov (skupaj 21, leto prej 22), manj jih je bilo lahko (v letu 2012 658, v letu 2013 pa 608) in hudo (v letu 2012 191, v letu 2013 pa 155) telesno poškodovanih, manj je bilo tudi prometnih nesreč. Skrbi pa nas, da je bilo lani med povzročitelji prometnih nesreč veliko število alkoholiziranih motoristov. Od 567 povzročiteljev je bil 101 povzročitelj pod vplivom alkohola. Povprečna stopnja prisotnosti alkohola v organizmu pa je bila pri teh povzročitelji 1,43 g/kg pri motoristih, pri mopedistih pa 1,65 g/kg."

Za nesrečo pa niso vedno krivi motoristi. Kot je opozoril Leskovar, se je lani skoraj 40 % smrtnih prometnih nesreč z udeležbo motoristov zgodilo zato, ker je bila motoristom odvzeta prednost, zato je tudi ostale udeležence v cestnem prometu pozval, naj bodo previdni, naj pričakujejo večje število motoristov in mopedistov in naj se pri vsakem premiku vozila prepričajo, da imajo res prosto pot.

Inštruktor varne vožnje Brane Legan, pa je opozoril, da morajo motoristi, preden sedejo na motor prvič v sezoni, poskrbeti za ustrezno psihofizočno pripravljenost. Zato jih je pozval, da se "udeležijo katerega izmed tečajev varne vožnje, saj je to naložba v njihovo varnost. Ustrezno pa je treba pripraviti tudi motor, zato naj pred prvo vožnjo preverijo tlak v pnevmatikah, profil na tekalni površini pnevmatik, delovanje svetlobnih teles in zavor, preverijo pa naj tudi svojo zaščitno opremo." Motoriste je pozval, da poskrbijo za svojo vidnost, ki je v primerjavi z vidnostjo drugih motornih vozil precej slabša, zato naj nosijo žive, odsevne barve, vozijo pa naj previdno in predvidevajo ravnanje drugih udeležencev.


Ne izpustite priprav na motoristično sezono!


Ob začetku sezone osvežite psihofizično kondicijo

Sposobnost obvladovanja motorja je po dolgi zimi na bistveno nižji ravni kot ob koncu sezone. Motoristom spomladi še manjka običajne "kilometrine", gibčnosti, fizične pripravljenosti, spretnosti in izkušenj, ki so pomembne za varno vožnjo.

Policisti zato svetujemo, da se na motoristično sezono ustrezno pripravite. Kmalu se bodo po vsej Sloveniji začeli odvijati različni treningi varne vožnje, predavanja in praktične delavnice za motoriste*, ki ji lahko obiščete, ali pa se udeležite obnovitvenega tečaja v kateri izmed šol varne vožnje. Vsekakor pa pred prvo vožnjo obnovite najbolj osnovne veščine obvladovanja enoslednega vozila, kot so zaviranje, ustavljanje in umikanje oviram.

*V naslednjih tednih bomo na spletni strani policije objavili seznam preventivnih dogodkov in delavnic za motoriste, na katerih bomo sodelovali tudi policisti.


Tudi motor potrebuje priprave!

Preglejte svoja motorna kolesa in mopede ter preverite, ali so tehnično brezhibni, oziroma poiščite pomoč strokovnjakov na tehničnih pregledih, v servisnih delavnicah itd. Preden se usedete na motor, obvezno preverite:

  • zračni tlak v pnevmatikah in profil na tekalni površini pnevmatik
  • ali delujejo vsa svetlobna telesa na motorju,
  • ali je delovanje zavor brezhibno,
  • svojo zaščitno opremo; poškodovano ali dotrajano opremo je treba zamenjati.


Prilagodite hitrost vožnje, saj je asfalt še vedno hladen, ceste pa neočiščene!

Spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Sneg in sol sta ponekod močno poškodovala ceste, zato je lahko na vozišču veliko udarnih jam, marsikje je ostal tudi pesek od zimskega posipa.

Kot je še opozoril Leskovar, se na voziščih lahko pojavljajo tudi ovire, kot so kosi lesa in ostanki blata, ki nastajao kot posledica spravila lesa, ki poteka v teh dneh, pa tudi prvih spomladanskih opravil na vrtovih in njivah. Zato je Leskovar pozval udeležence, da pri tovrstnih opravilih poskrbijo za čisto cestišče.

Zaradi ovir na cesti lahko hitro pride do zdrsov ali izgube kontrole nad motorjem. Da bi preprečili nepotrebne nesreče in poškodbe, motoristom svetujemo, da ob začetku sezone prilagodijo hitrost tako svojim psihofizičnim sposobnostim kot tudi razmeram na cesti. Ob nižji hitrosti se bodo namreč laže pravočasno ustavili ali izognili oviram.


Pazite nase in na druge!

Ko se po dolgi sezoni ponovno podate v promet, bodite  izjemno previdni, saj vas ostali udeleženci v cestnem prometu še niso vajeni in vas lahko hitro spregledajo. Zato vozite previdno, strpno, predvidevajte ravnanja drugih udeležencev in prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

Nikar se ne usedite na motor, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni, saj je vožnja v takšnem stanju izjemno nevarna. Poskrbite tudi za svojo vidnost. Na motorju imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik, saj vas bodo vozniki tako hitreje opazili.


Vozniki, bodite pozorni na motoriste!

Ostale voznike motornih vozil opozarjamo, da se s toplejšim vremenom na ceste v večjem številu podajajo tudi motoristi, ki so med bolj izpostavljenimi in ranljivimi udeleženci v cestnem prometu, zato svetujemo večjo previdnost.

Pozorno spremljajte dogajanje v prometu tako v vzvratnih kot tudi stranskih ogledalih. Pri prehitevanju vozil in vključevanju na prednostno cesto upoštevajte prednost voznikov, ki vozijo po prednostni cesti. Pred vsakim premikov vozila dosledno preverjajte t. i. mrtvi kot! Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni in se vam lahko v ogledalih "izmuznejo". Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista, oddaljenega 30 m, zato se vedno prepričajte o prosti poti!

Vozite strpno, previdno, spoštujte cestnoprometne predpise in prilagodite vožnjo razmeram na cesti. 

Preventivni nasveti za večjo varnost motoristov


Vsem motoristom želimo varno in prijetno motoristično sezono!