Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes, 17. marca 2014 zaključujejo leto in pol trajajočo preiskavo s področja organizirane kriminalitete. 

V današnjih preiskavah sodeluje preko 200 kriminalistov iz ljubljanske, mariborske, novogoriške, koprske, novomeške policijske uprave, preiskovalci NPU in policisti Posebne policijske enote ter policisti vodniki službenih psov s službenimi psi, ki izvajajo 22 preiskav stanovanj in vozil osumljencev.

Preiskave so na območjih kranjske, ljubljanske, novomeške, koprske, novogoriške in mariborske policijske uprave. Ker gre za nevarne osumljence, ki so v preteklosti že izvrševali kazniva dejanja z elementi nasilja, pri prijetju nekaterih osumljencev pa sodelujejo tudi policisti Specialne enote policije.

Preiskavo NPU usmerja Specializirano državno tožilstvo RS in poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186 Kazenskega zakonika (KZ-1) in goljufije po členu 211 KZ-1. Za prvo kaznivo dejanje je predpisana kazen zapora do 15 let, za drugo kaznivo dejanje pa kazen zapora do 8 let.

Preiskovalci so na podlagi Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih 19 osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

---------------------------------------------


Kriminalistična preiskava PU Kranj

Gorenjski kriminalisti pa danes na območju kranjske, ljubljanske in novogoriške policijske uprave zaključujejo dve kriminalistični preiskavi, v katerih na podlagi sodnih odredb izvajajo 38 hišnih preiskav stanovanj in vozil pri 40 osumljencih, pri katerih iščejo predmete in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Policisti izvajajo postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, preiskavo, ki poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in orožja, pa usmerja kranjsko okrožno državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa z orožjem je zagrožena kazen do 10 let zapora.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj sodeluje preko 120 policistov in kriminalistov iz kranjske, ljubljanske in novogoriške policijske uprave. V nekaterih hišnih preiskavah sodelujejo tudi policisti Specialne enote policije.

Kriminalisti so 30 osebam odvzeli prostost in bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.