Sorodne objave

 

V letu 2013 je avstrijski Zvezni urad kriminalistične policije ustanovil projekt Skupne preiskave z državami Zahodnega Balkana v boju zoper organizirano kriminaliteto (Joint Investigations with the Countries of the Western Balkans to Combat Organised Crime), v okviru katerega so policije iz Distrikta Brčko BiH, Slovenije in Avstrije vodile preiskavo zoper člane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z mednarodno trgovino s prepovedanimi drogami in orožjem. Po večmesečni skupni preiskavi je bila pred dvema dnevoma zvečer v Ljubljani izvedena zaključna akcija.

Posamezne policije so predkazenski postopek vodile v skladu s svojimi pooblastili, dokaze pa zbirale tudi z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov. Preiskovalci so v preiskavi ugotovili, da so člani hudodelske združbe tihotapili prepovedano drogo in orožje iz BiH v Slovenijo in Avstrijo.

Po večmesečni skupni preiskavi je bila pred dvema dnevoma zvečer v Ljubljani izvedena zaključna akcija, v kateri je bil ob predaji 300 g heroina aretiran 31-letni državljan BiH. Po aretaciji so v BiH in Avstriji odvzeli prostost še več osumljencem in opravili več hišnih preiskav. Osumljenec, ki je bil prijet v Sloveniji, je bil danes skupaj s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani.

Vse tri policije so preiskavo vodile zoper 12 osumljencev iz BiH in zoper dva iz Slovenije. Ugotovljeno je bilo, da so člani hudodelske združbe v obravnavanem obdobju spravili v promet 11 kg prepovedane droge marihuana, 2,8 kg heroina, v času zaključne akcije pa so preiskovalci zasegli 100 g marihuane, okoli pol kg heroina in 40 g kokaina.

Preiskovalci so opravili 59 hišnih preiskav, od tega dve v Sloveniji, eno v Avstriji, ostale pa v BiH. V hišnih preiskavah v tujini so zasegli tudi več kosov kratkocevnega orožja, 3 vojaške puške, 227 kosov streliva, 3 mačete, ročno bombo, eksploziv TNT in druge predmete, ki izvirajo iz kaznivih dejanj. V času preiskave je bil v Avstriji aretiran tudi državljan BiH zaradi tihotapstva dveh kosov vojaških pušk kalašnikov.

V Sloveniji so kriminalistično preiskavo vodili preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, pri aretaciji osumljenca pa so sodelovali tudi policisti Specialne enote in ljubljanski kriminalisti, pri hišnih preiskavah pa še kranjski kriminalisti. Predkazenski postopek v Sloveniji je usmerjalo in vodilo Specializirano državno tožilstvo RS.