Sorodne objave

 

Slovenski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s hrvaškimi kolegi zaključili obsežno preiskavo kriminalne združbe, ki bi lahko s pridelavo in prodajo konoplje zaslužila več kot 150.000 evrov. Za 50 kaznivih dejanj bo kazensko ovadenih 47 slovenskih državljanov, starih od 20 do 45 let.

Kot sta na današnji skupni novinarski konferenci povedala vodji sektorjev kriminalistične policije v Celju in Murski Soboti, Damijan Turk in Bojan Rous, so kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, kriminalisti policijskih uprav Maribor, Novo mesto, Ljubljana, Koper, Nova Gorica in Kranj ter hrvaško kriminalistično policijo, zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. Gre za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili po čl. 186/I-III in IV Kazenskega zakonika. Preiskavo, v okviru katere bo za 50 kaznivih dejanj kazensko ovadenih 47 slovenskih državljanov, starih od 20 do 45 let, je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju.

konoplja1

Ob zaključku preiskave, v kateri so sodelovali tudi pripadniki Posebne policijske enote Policijske uprave Celje, so policisti in kriminalisti opravili 46 hišnih preiskav, od tega 17 na območju Policijske uprave Celje, ostale na območju drugih policijskih uprav. Devetim osumljencem so kriminalisti v skladu z določili Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost, štiri so danes privedli k preiskovalnemu sodniku.  

Celjski kriminalisti so z obsežno preiskavo omenjenih kaznivih dejanj začeli decembra lani. Uporabljali so tako klasične metode policijskega dela kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj. Ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe preko spletne prodajalne organizirali mrežo kupcev oziroma odjemalcev z območja Slovenije in Hrvaške ter jim prodajali opremo, snovi in pripomočke za nezakonito proizvodnjo prepovedane droge konoplje.

konoplja4

Pri tem so oglaševali in prodajali različne sorte semen za proizvodnjo konoplje, ki omogočajo pridelek v zaprtih prostorih do 700 g na m2, s 20 % vrednostjo aktivne substance Tetrahidrokanabinola (THC). Prodajali so sisteme za osvetljavo rastlin, sisteme za prezračevanje, rastlinjake za vzgojo konoplje, specialno zemljo, gnojila in druge preparate, prednostno namenjene za vzgojo rastlin v nadzorovanem okolju, ki omogoča več žetev pridelka letno, večjo vsebnost THC in s tem tudi več zaslužka. Tako organizatorji prodaje kot tudi kupci opreme in snovi, so na različnih lokacijah v stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih vzgajali in pridelovali konopljo ter skrbeli za nadaljnjo prodajo.


Pri hišnih preiskavah so policisti in kriminalisti odkrili in zasegli:

  • 21 prostorov, opremljenih za gojenje in pridelavo konoplje,
  • 35 kompletov za gojenje gob z aktivno substanco psilocibin, ki je na seznamu prepovedanih drog,
  • okoli 1000 sadik konoplje v različnih fazah zorenja,
  • okoli 10 kg posušenih cvetov konoplja,
  • več paketov s prepovedano drogo, namenjenih nadaljnji prodaji,
  • več opreme za gojenje konoplje,  
  • avtomatsko orožje in naboje ter
  • pripomočke za preprodajo droge (tehtnice, aparate za vakuumsko pakiranje in podobno).

Na podlagi ugotovitev celjskih kriminalistov, da promet s prepovedanimi drogami sega do Pomurja, so pomurski policisti in kriminalisti začeli z aktivnostmi in po dveh mesecih preiskave obravnavali 16 kaznivih dejanj. Pomurski kriminalisti in policisti so ugotovili, da je šest oseb, starih od 20 do 33 let, v prostorih, prirejenih za umetno gojenje konoplje, neupravičeno proizvajalo in pridobivalo konopljo. V sredo so v štirih hišnih preiskavah pri osumljenih našli 180 sadik prepovedane konoplje in 1 kg suhe konoplje. Dvema osumljencema so zasegli dva montažna prirejena prostora za umetno gojenje konoplje z vsemi pripomočki, kot so električne dušilke, električni časovniki, led žarnice, visokotlačne natrijeve svetilke, dušilci ropota, filtri zraka, merilci vlažnosti in temperature ter tehnični pripomočki za vzgojo rastlin. Tri osumljene so kriminalisti privedli k preiskovalni sodnici, ki jim je že odredila pripor. Dva izmed šestih osumljenih sta v času izvrševanja kaznivih dejanj prestajala pogojno kazen zaradi istovrstnega kaznivega dejanja. 

Združba, ki je imela hierarhično dodeljene vloge, bi s pridelavo konoplje in prodajo na veliko v enem letu zaslužila okrog 150.000 evrov.

Med preiskavo so kriminalisti sodelovali tudi s kriminalistično policijo Republike Hrvaške, saj so ugotovili, da so osumljeni sodelovali tudi z osebami na območju Hrvaške. V hišni preiskavi na Hrvaškem so prav tako našli prirejen prostor z opremo za gojenje konoplje ter zasegli večjo količino konoplje, pripravljene za prodajo, nekaj sadik konoplje in nekaj kosov orožja.