Sorodne objave

 

Slovenski policisti v Bosni in Hercegovini tudi danes nadaljujejo z delom. Na območju Zenice opravljajo prevoze bolnikov iz naselij, do katerih je dostop po cestah onemogočen, ter prevoz hrane in zdravil.

Včeraj so na kritična območja prepeljali več kot tri tone materialnih sredstev in hrane ter opravili več prevozov zdravniške ekipe. Čeprav se razmere na poplavljenih območjih počasi stabilizirajo, so slovenski policisti še vedno vključeni tudi v evakuacije ljudi. V soboto zjutraj sta se namreč na poplavljeno območje v Bosno in Hercegovino s helikopterjem odpravili tudi dve posadki slovenskih policistov. Vsako posadko sestavljajo pilot, kopilot, tehnik letalec in policist letalec, zato se lahko posadki nenehno izmenjujeta in tako delata neprestano.

Raztovarjanje hrane

Zahvale in pohvale posadkama slovenske policije prihajajo od vsepovsod. Slovenskim policistom so se za pomoč že zahvalili nekateri vidnejši funkcionarji Bosne in Hercegovine, najbolj ganljive pa so zagotovo iskrene zahvale prebivalcev, ki so jim policisti pomagali. "Kljub temu, da so nekateri izgubili vse, da so zapustili uničene domove, so ljudje zelo veseli naše pomoči. Vsak objem rešenih nam pove, da so zadovoljni z nami, da delamo v dobro in v prid teh ljudi, ki jih je doletela ta katastrofalna nesreča. Evakuiramo vse tiste, ki so življenjsko ogroženi, pa tudi tiste, ki so v hribovitih delih, težko dostopnih predelih in so kjer so zaradi plazov odrezani od sveta, so zboleli ali so tako onemogli, da sami ne bi mogli zapustiti tega območja. Ko smo jih evakuirali v dolino, so bili iskreno, iskreno zadovoljni. Neradi se sami hvalimo, a morda ni odveč omeniti samo en primer, kako nam ljudje kljub izjemni stiski zaupajo. Mama z dojenčkom nam je v varstvo in prevoz zaupala svojega otroka, saj za njo v tisti 'rundi' ni bilo več prostora. Brez pomislekov nam ga je dala v varstvo in prevoz v dolino. Otroka smo odpeljali, v naslednjem poletu pa še njo," je dejal vodja odprave, sicer policist letalec-reševalec, Robet Kralj.

Plazovi2

Čeprav se razmere stabilizirajo in je voda ponekod začela upadati, pa izboljšanja žal ni kmalu pričakovati. Veliko mest in vasi je še vedno pod vodo, ko bo ta odtekla, pa bo za seboj pustila katastrofalne razmere, uničene hiše in infrastrukturo, uničene posevke in veliko poginulih živali, ki se niso uspele rešiti. Najbolj pa se seveda vsi bojijo novih smrtnih žrtev. Dodatno grožnjo v Bosni in Hercegovini predstavljajo tudi poplavljena minska polja, od koder je že odneslo številne opozorilne table, strokovnjaki pa se bojijo, da bo voda premaknila tudi mnoga minsko-eksplozivna sredstva.

Slovenski policisti bodo predvidoma v Bosni in Hercegovini ostali do srede in opravili še tiste najnujnejše stvari, ki jih tamkajšnji prebivalci potrebujejo. Ostali bodo vse do takrat, dokler se bo dalo kar se da največ izkoristiti njihovo znanje in opremo. Policijski helikopter AB 212 je namreč namenjen predvsem reševanju, ni pa najbolj primeren za večje transporte, zato bodo, dokler bo to najbolj nujno, z njim opravljali predvsem manjše transporte in najnujnejše evakuacije ljudi.


Preberite tudi: