Sorodne objave

 

V neposredni bližini Postaje konjeniške policije Ljubljana, natančneje v pokriti jahalnici na hipodromu Stožice, smo danes, 29. maja 2014, slavnostno obeležili 40. obletnico ustanovitve in delovanje te postaje.

Toda njena zgodovina je še bogatejša. Prav na območju Ljubljane je namreč slovenska policija začela uporabljati prve konje že pred skoraj 100 leti. Takšna dediščina je pustila velik pečat na našem delu in ustroju, predvsem pa na odnosu med človekom in živaljo, ki smo mu tudi v policiji namenili prav posebno mesto.

Sodobne policije si brez policistov konjenikov sploh ne moremo več predstavljati. Že zdavnaj so postali nepogrešljiv operativni člen, še posebej v najzahtevnejših nalogah - pri iskalnih akcijah, pregledovanju težko dostopnih terenov, nadzorovanju državne meje, preprečevanju in odkrivanju kršitev v naravnem okolju, ob večjih naravnih in drugih nesrečah ter v množičnih demonstracijah.


Delo s službenimi konji

PKP 106 zm

Na prireditvi so nastopili policisti konjeniki PKP Ljubljana in tako prikazali vzgojo in delo službenih konj. Svojo točko so imeli tudi konjeniki iz Kobilarne Lipica, s katerimi ljubljanska konjeniška policijska postaja s komandirjem Cvetom Možino dobro sodeluje. Nenazadnje ima ta postaja od 11 konj 6 lipicancev.


Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar je ob tej priložnosti poudarila, da so po naravi sicer plašne živali, ki v človeku zbudijo strahospoštovanje, pod vajetmi policistov konjenikov videti krotke in da jih ti obvladujejo z zavidljivo lahkoto. To pa je rezultat trdega dela policijskih strokovnjakov, "ki ste svoje izkušnje in znanje skladiščili vsa ta desetletja. Izoblikovala se je stroka, ki je te plemenite živali sposobna izšolati v vrhunske policijske pomočnike. K uspehu pa poleg strokovnega znanja zagotovo pripomore tudi specifičen odnos med policisti in konji. Konjenik ne more biti vsak. V prvi vrsti mora imeti rad živali. V njegov delovnik namreč sodijo tudi opravila, ki jih policistom nikoli ne bi pripisali in jih marsikdo niti ne bi bil pripravljen opravljati - skrb za konja, za njegovo zdravje in psihofizično kondicijo, krmljenje in krtačenje, tudi čiščenje hleva. Vsa ta opravila pa človeka in žival še bolj zbližajo, med njima krepijo sinergijo in ustvarjajo nerazdružljiv tandem, ki ga na terenu ne more zamenjati nobeno tehnično sredstvo! /…/ Prav zaradi vas, ki ste, tako  kot vaši predhodniki, neomajno verjeli v sodelovanje med človekom in živaljo, danes s ponosom obeležujemo 40-letnico enote." Vsem policistkam in policistom je ob njihovem prazniku iskreno čestitala. 

PKP 221 zm Z desne: direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar, generalni direktor policije Stanislav Veniger, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, direktor Uprave uniformirane policije mag. Srečko Jarc.


Čestitkam se je pridružil tudi direktor Policijske uprave Ljubljana mag. Stanislav Vrečar. Dejal je, da izredno ceni predano delo enote, na katero se je moč vedno zanesti. Izpostavil je, da po številu zaposlenih majhna enota izredno veliko prispeva k varnosti in ugledu slovenske policije, ne samo na območju ljubljanske policijske uprave, ampak širše po Sloveniji. Dober glas pa se je razširil tudi čez mejo in tako se je razvilo dobro sodelovanje s konjiškimi enotami policije iz Srbije, Črne gore in Nemčije. Ob tej priložnosti so kolegom iz tujine podelili priznanja za sodelovanje, zaposlenim pa priznanja za pripadnost in dolgoletno delo.

Program prireditve je popestril Policijski orkester, v program pa se je z recitalom vključil še igralec Roman Končar. Po zaključenem kulturnem programu so si gostje in obiskovalci lahko ogledali prostore te policijske postaje in opremo ter seveda konje.


Policijski konji v Ljubljani v uporabi že od leta 1920: 

Video prispevek