Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Tacnu smo danes, 30. maja 2014, štiri izžrebane motoriste, ki so sodelovali v nagradni igri na naši Facebook strani, povabili na trening varne vožnje.

IMG 5273

Nasveti za večjo varnost motoristov


"Pohvalno je, da ste tudi preko družabnega omrežja, kot je Facebook, organizirali tako delavnico za motoriste, da se vidi, da policija ni samo 'nujno zlo', temveč res skrbi za varnost ljudi!" je ob prihodu dejal eden izmed motoristov, Janko Muhič.

Motoriste je v Policijski akademiji sprejel inštruktor varne vožnje z motornimi kolesi Samo Rep. Najprej jim je v krajšem teoretičnem delu predstavil pravila varne vožnje in jih podučil, kako prepoznati, preprečevati in reševati posamezne težave v prometu. Opozoril jih je tudi na pomembne dejavnike varnosti za voznike enoslednih motornih vozil, kot so ustrezno psihofizično stanje, pravilna uporaba zaščitne opreme in pravočasno predvidevanje.

IMG 5295

Po končanem teoretičnem delu so se motoristi podali na poligon, kjer so se preizkusili tudi med stožci. Sprva jih je inštruktor opozoril na najbolj pogoste napake pri speljevanju, ustavljanju in drži telesa na motornem kolesu ter jim pokazal, kako se jim izogniti. Posebno pozornost je namenil pravilno usmerjenemu pogledu in vse prevečkrat pozabljeni pravilni drži rok in nog. Dotaknil se je tudi izjemno pomembnih elementov za voznike enoslednih motornih vozil, kot so zaviranje v nevarnosti ter zaviranje in izogibanje nenadni in nepričakovani oviri. Na poligonu med stožci so se motoristi preizkusili tudi v slalomu med stožci, zavoji, preizkušali so pravilen pogled, pravočasno predvidevanje itd. Nato so se podali še na relacijsko vožnjo.

IMG 5221Alenka Koštomaj Čede se je treninga varne vožnje v taki obliki udeležila prvič, skupaj s soprogom. Kljub dežju sta se v Policijsko akademijo v Ljubljani pripeljala iz Celja. "Všeč mi je, saj do sedaj nisem bila na taki delavnici. Danes sem postala pozorna na določene malenkosti, mislila sem, da delam prav. Inštruktor pa nas je skozi vaje opozoril na nekatere napake, ki jih nismo opazili." V preteklosti je že imela slabo izkušnjo, ko jo je na potovanju v Grčiji voznik osebnega vozila spregledal. Pri umikanju ji je na pesku zdrsnilo in je padla po cestišču, motor pa nanjo. Današnji trening varne vožnje je bil zato dobra izkušnja, da se vsaj delno znebi tudi strahu, ki jo po tej prometni nesreči še vedno spremlja. Alenka tudi sicer v osnovni šoli uči prometno vzgojo in skrbi za izvedbo kolesarskih izpitov, zato je bil obisk Policijske akademije tudi s tega vidika koristen. "Otrokom bom lahko prenesla nova znanja!" je bila navdušena. In kaj bi sporočila ostalim prometni udeležencem? "Če bi bilo več strpnosti in manj objestnosti, če se nam ne bi ves čas tako mudilo, če bi se zavedali, da nismo sami na cesti, bi bilo zagotovo manj nesreč in bi bila udeležba v prometu bolj varna za vse!"


IMG 5293Janko Muhič se je v Ljubljano, prav tako po dežju, pripeljal iz Postojne. Izpit za motor ima že 37 let, v tem času pa je zamenjal kakšnih devet motorjev.  Ko smo ga vprašali, ali je imel do sedaj že slabo izkušnjo, je dejal: "Slabih izkušenj imam več predvsem zadnje čase. Vse več je motoristov, vsi bi radi bili motoristi, nimajo pa ustreznega znanja in izkušenj, preden se podajo v promet. Nekaj je tudi objestnih motoristov, zato nas vozniki osebnih vozil mečejo vse v isti koš. Pogosto pa nas vozniki avtomobilov tudi spregledajo, izsiljujejo, vse to pa ogroža našo varnost." Kako sam poskrbi za svojo varnost? "Predvidevanje, predvidevanje in še enkrat predvidevanje! Pa tudi za lastno vidnost je treba poskrbeti, zato so žive barve in odsevni jopič že nekaj let obvezen del zaščitne opreme."


IMG 5226Matjaž Čede, Alenkin soprog, ima izpit že 18 let. Sam se je sicer udeležil več motorističnih delavnic, na katerih sodelujejo tudi policisti, a tovrsten trening je bil tudi zanj prvi. "Prednost je v tem, da nas je v skupini malo in se ti lahko inštruktor bolj posveti, te opozori na napake, saj opazi več, kot če ima v skupini 20 motoristov. Tudi teoretičen del je bil vsebinsko bogat. Vsa ta znanja bodo prišla prav na cesti." In kaj jih na cestah najbolj ogroža? "To, da nas vozniki bodisi ne opazijo, bodisi ne spremljajo. Nekateri avtomobilisti so tudi objestni na cestah, prehitevajo, izsiljujejo in je potem res težko držat varnostno razdaljo." In kaj bi sporočil ostalim ljubiteljem jeklenih konjičkov? Če imajo radi svoje življenje, naj se udeležijo kakšnega treninga varne vožnje, saj jim bo zagotovo koristil!"


IMG 5218Aljaž Ogrin iz Kranja je bil najmlajši izmed udeležencev, izpit neomejene A kategorije ima šele od lanskega oktobra. Kot je dejal, je imel že na samem začetku več slabih izkušenj. "Prvo, kar sem se naučil, ko sem se z motorjem podal v promet, je bilo, da če sam ne poskrbiš zase, noben drug ne bo. Vseeno mislim, da me trenutno najbolj ogroža lastno neznanje. Nimam še veliko izkušenj in zaupanja vase, zato poskušam biti defenziven voznik. Pa tudi ne želim se 'razmetavati' po cesti," je dejal v šali. "Motor imam zato, da na njem varno uživam! Taki treningi varne vožnje bi morali biti ne samo priporočljivi, temveč obvezni. V avtošoli te sicer naučijo udeležbe v prometu, na takem treningu pa dejansko ugotoviš, kako se motor sploh vozi, da si okreten na cesti, se lažje soočiš s situacijo in jo rešiš!"


Ob zaključku so se motoristi strinjali, da je bil trening varne vožnje v Policijski akademiji izjemno koristen. Tudi v policiji smo zadovoljni, da je bil odziv povabljenih motoristov pozitiven. Upamo, da je bil trening varne vožnje zanje poučna izkušnja in da smo tako prispevali svoj delež k njihovi varni udeležbi v cestnem prometu.

Za večjo varnost motoristov v policiji vsako leto pripravimo veliko aktivnosti, tako represivnih kot tudi preventivnih. Predvsem slednjim posvečamo veliko pozornosti. Ta vikend lahko obiščete eno izmed delavnic, ki poteka na Vrhniki.


Tako štirim motoristom, ki so se udeležili današnjega treninga varne vožnje, kot tudi ostalim voznikom enoslednih motornih vozil želimo varno in srečno motoristično sezono! Upoštevajte cestnoprometne predpise, bodite strpni in previdni, da bo vožnja z motornim kolesom zares užitek!