Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad danes preiskuje kazniva dejanja s področja gospodarske kriminalitete. Na območju ljubljanske, koprske, novomeške, kranjske in novogoriške policijske uprave preiskovalci na podlagi odredb sodišča opravljajo 34 hišnih preiskav tako pri fizičnih kot tudi pravnih osebah. Poleg tega opravljajo tudi štiri preiskave vozil.

Preiskovalci na hišnih preiskavah iščejo poslovno dokumentacijo in drugo materialno gradivo, ki bo služilo kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. 

Cilj preiskave, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, je utemeljiti sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), oškodovanja upnikov po 227. členu KZ-1 in zlorabe položaja ali pravic po 244. členu KZ. Zagrožena kazen zapora za kaznivi dejanji zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in zloraba položaja ali pravic je od enega do osem let zapora, za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov pa do pet let zapora.

Preiskovalci so na podlagi Zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih devetim osumljenim osebam odvzeli prostost. Osebe bodo, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržane.

Pri operativnih aktivnostih sodeluje 140 policistov in kriminalistov iz Nacionalnega preiskovalnega urada in več policijskih uprav.