Sorodne objave

 

Preiskovalci danes na območju Policijske uprave Ljubljana preiskujejo poslovne in zasebne prostore na petih naslovih. Današnje aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Slovenije oz. javnih zdravstvenih zavodov. Eni osumljeni osebi je bila vzeta prostost. Več o tem na današnji izjavi za javnost, ki bo ob 14. uri.

Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Republike Slovenije oziroma posameznih javnih zdravstvenih zavodov. Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, poteka v smeri utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po čl. 240/II KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od 1 do 8 let.

Priskovalci na današnjih preiskavah iščejo materialno gradivo in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Na podlagi Zakona o kazenskem postopku so preiskovalci zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih odvzeli prostost eni osumljeni osebi, ki bo, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržana.

Pri preiskavah sodeluje 22 preiskovalcev, pomoč pa nudijo računalniški forenziki iz Policijske uprave Ljubljana.

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je konec avgusta 2013 s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad. Od začetka septembra 2013 delovna skupina sistematično in usmerjeno zbira obvestila, dokaze in opravlja posamezna preiskovalna dejanja v zvezi s kaznivimi dejanji, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Več informacij o današnji preiskavi bo posredoval Robert Slodej, vodja preiskave v Nacionalnem preiskovalnem uradu in vodja delovne skupine. Izjava za javnost bo danes, 18. junija 2014, ob 14. uri v novinarskem središču notranjega ministrstva na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani.


Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!