Sorodne objave

 

Na črnokalskih ovinkih smo danes, 24. junija 2014, ponovno opozorili na nevarnost neprilagojene hitrosti v prometu, ki je eden najpogostejših vzrokov za prometne nesreče. Med 25. in 29. junijem bomo policisti v okviru akcije Hitrost - počasneje je varneje po vsej državi poostreno nadzirali prehitre voznike.

Hitrost022

 Na previdno, strpno in do drugih udeležencev spoštljivo udeležbo v cestnem prometu so danes opozorili (z leve) Igor Gjerkeš, Tomaž Klepač in Robert vehovec.


Kot je dejal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije, je v Sloveniji nekaj lokacij, ki so posebej priljubljene med vozniki motornih koles. Mednje sodijo tudi ovinki ob Črnem kalu. "Letos je na naših cestah umrlo manj motoristov, vendar so bili za razliko od lanskega leta prav vsi povzročitelji prometnih nesreč," je opozoril Vehovec in pozval voznike motornih koles, naj poskrbijo za lastno varnost. Pri tem je upoštevanje hitrostnih omejitev in prilagoditev hitrosti razmeram na cestah pa tudi lastnim sposobnostim izjemnega pomena za povečanje varnosti.

Do današnjega dne (24. junij 2014) je na slovenskih cestah umrlo 47, v enakem obdobju lani pa 52 udeležencev, kar je sicer manj kot leto prej, še vedno pa je tako za policijo kot za celotno družbo nesprejemljivo, da slovenske ceste terjajo toliko življenj. Zato moramo storiti vse, da bo smrtnih žrtev v prometu manj! Kot je izpostavil Vehovec, je evropski cilj do leta 2022 zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah za 50 odstotkov.


Med 25. in 29. junijem bomo policisti poostreno nadzirali prehitre voznike

"Jutri in prihajajoči vikend pričakujemo velike zgostitve prometa. V tem času bomo policisti poostreno nadzirali promet z vsemi tehničnimi sredstvi," je poudaril Vehovec. Motoriste in vse ostale voznike je pozval, naj se odpravijo na pot spočiti, neobremenjeni, na pot naj se odpravijo pravočasno, vozijo pa naj defenzivno ter spoštujejo cestnoprometna pravila.

"Namen tovrstnega nadzora je predvsem vplivati na voznike, da umirijo hitrost vožnje, spoštujejo omejitve hitrosti in ostala cestnoprometna pravila. Želimo si, da vozniki preveliko hitrost prepoznajo kot nevarno početje in se zato odločijo za bolj defenziven in strpen način vožnje.

Zagotovo je namen in želja vseh, da na zastavljeni cilj pridemo varno. Policija bo s svojimi aktivnostmi (tako ta podaljšan konec tedna, kot čez celo poletje) zagotavljala ustrezno varnost in pretočnost prometa. Ne gre pa pozabiti, da lahko k varnemu potovanju brez zapletov največ prispevajo vozniki sami.


S prehitro vožnjo pridobiš le minuto ali dve, izgubiš lahko neprimerno več

Da bi to sporočilo res doseglo ljudi v čim večji meri, smo k preventivni akciji povabili tudi radijskega voditelja Tomaža Klepača, ki je s svojim petjem in preobrazbami nedavno osvojil srca javnosti v eni od televizijskih oddaj. Klepač je dejal, da je bil v zadnjih dneh izjemno veliko na cesti, prevozil je tudi po 1.300 kilometrov na teden. Ob tem pa je imel tudi čas opazovati voznike. Kot pravi, ugotavlja, da so vsi v nenehni naglici. "Vozniški izpit lahko danes dobi prav vsak, čeprav to ne pomeni, da zna dobro voziti," je dejal Klepač in pozval vse, predvsem pa rutinske voznike, naj bodo v prometu previdni, pozorni pa naj bodo tudi na druge udeležence v cestnem prometu ter spremljajo in predvidevajo njihova ravnanja.

Klepač iz svojih lastnih izkušenj svetuje tudi posebno previdnost na črnokalskih ovinkih. "Vozniki naj bodo izjemno previdni, saj motorist lahko 'seka' ovinek in tako pristane na sredini cestišča. Strpno, strpno in še enkrat strpno. Ne bodite živčni in nergavi. Razdalje pri nas so tako kratke, da lahko s prehitro vožnjo pridobiš le minuto ali dve. V primeru prometne nesreče pa izgubiš neprimerno več."


Nekateri odseki na Primorskem zahtevajo več previdnost v prometu

Igor Gjerkeš, vodja Oddelka za promet na Policijski upravi Koper, je v nadaljevanju izpostavil najnevarnejše odseke na Primorskem. Predvsem so to ovinki na Črnem kalu, Obalna cesta, cesta med Razdrtim in Uncem ter med Postojno in Ilirsko Bistrico. "Na teh odsekih bomo nadzirali promet z vsemi merilci hitrosti," je dejal Gjerkeš, saj gre nenazadnje za nevarne odseke in je prisotnost policistov tam izjemno pomembna.

Kot je še dejal Gjerkeš, se je letos na območju Policijske uprave Koper zaradi hitrosti sicer zgodilo za sedem odstotkov manj prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani, je pa žal umrlo kar sedem oseb (lani v enakem obdobju trije), od tega tudi motorist na Črnem kalu.

Prevelika, predvsem pa neprilagojena hitrost, je največkrat tudi dejavnik najhujših prometnih nesreč. Izkušnje kažejo, da se lahko stanje na tem področju izboljša le na ob načrtnem in sistematičnem delovanju vseh vpletenih, tj. z izboljšanjem prometne infrastrukture, spremembo vedenjskih vzorcev voznikov, učinkovitim policijskim nadzorom ipd.


Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato bodite previdni

Pred nami je zaradi državnega praznika in zaključka šolskega leta prvo obdobje, ko se bodo ljudje množičneje odpravili proti turističnim krajem. Večje zgostitve prometa je pričakovati predvsem v sredo, 25. junija, dopoldan in v soboto ter nedeljo, 28. in 29. junija, ko se bodo počitnikarji vračali domov.

Ker se bliža čas dopustov in gostejšega prometa na cestah, ne bo odveč dodatno opozorilo. Žal je namreč prav poletje čas, ko so prometne nesreče pogostejše, zato želimo policisti s pogostejšim nadzorom in različnimi preventivnimi akcijami vplivati na voznike, da bi bili še bolj pozorni in bi vozili čimbolj varno.

Voznike zato pozivamo, da se na pot odpravijo spočiti, da gredo na pot pravočasno ter da so v prometu strpni in umirjeni.

IMG 3863