Sorodne objave

 

Na današnji novinarski konferenci v Postojni sta Slavko Koroš, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Janez Godeša, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Postojna, podrobneje predstavila nedavno prijetje osumljencev ter zaseg večje količine prepovedane droge in nedovoljenih snovi v športu (anaboličnih steroidov).

NK ZasegHeroina01

Zvočni zapis: Slavko Koroš (mp3) 

 Zvočni zapis: Janez Godeša (mp3) 

 

Odkritje in zaseg heroina:

Policisti Postaje mejne policije Jelšane so zjutraj 18. novembra 2008 na podlagi Zakona o nadzoru državne meje podrobno pregledali 32-letnega državljana Makedonije z začasnim prebivališčem v Nemčiji, ki se je na mejni prehod pripeljal z osebnim vozilom.

NK ZasegHeroina02

Pri pregledu so bili pozorni na vijake zadnje desne obloge v predelu zadnjega sedeža, ki so bili samo delno priviti in na katerih so bili vidni sveži sledovi vijačenja. Pregled z endoskopsko napravo je pokazal, da je za oblogo več zavojev, oblepljenih z rjavim samolepilnim trakom.

NK ZasegHeroina03

Zaradi suma, da je v ovojih prepovedana droga, so policisti en ovoj potegnili ven, ga delno odprli in rjavo vsebino testirali. Test je potrdil, da je v njem prepovedana droga heroin.

NK ZasegHeroina04

V postopek so se nato vključili kriminalisti Sektorja kriminalistične policije na PU Postojna, ki so na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru opravili osebno preiskavo osumljenca in preiskavo osebnega vozila. Pri preiskavi vozila so našli in zasegli skupaj 16 ovojev, oblepljenih z rjavim samolepilnim trakom, ki so bili skriti za levo in desno zadnjo oblogo vozila v predelu zadnjega sedeža. Bruto teža zaseženega heroina je 8,48 kg.

NK ZasegHeroina05

NK ZasegHeroina06

32-letnemu Makedoncu so odvzeli prostost in ga naslednji dan s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku OS v Kopru, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor. Osebno vozilo so policisti zasegli. Kriminalistična policija se je zaradi nadaljnjega zbiranja obvestil v zvezi z organiziranjem prevoza povezala s tujimi varnostnimi organi; preiskava še poteka. Po do sedaj zbranih obvestilih je bila prepovedana droga namenjena za nemški ilegalni trg. Vrednost heroina v grosistični prodaji znaša okoli 150.000 evrov.

 

Odkritje in zaseg nedovoljenih snovi v športu (anaboličnih steroidov):

Na Mednarodni mejni prehod Jelšane je opoldne 13. novembra pripeljal 28-letni državljan Bolgarije. Pri vstopu v Slovenijo so cariniki Carinske izpostave Jelšane opravili carinsko kontrolo in pri pregledu potovalne torbe, ki je bila na postelji za voznikovim sedežem, našli škatlo za čokoladice. Pri podrobnejšem pregledu škatle so ugotovili, da je na vrhu plast čokoladic, pod njo pa tablete Naposim.

NK ZasegHeroina07

Te vsebujejo snov methandienon, ki je anabolični androgeni steroid in je kot nedovoljena snov v športu na listi prepovedanih snovi in postopkov. Poleg tega so bile tudi v škatli za fotoaparat, ki je bila v potovalni torbi. Skupaj so zasegli 4.300 tablet Naposim.

NK ZasegHeroina08

NK ZasegHeroina09

Cariniki so 28- letnika predali policistom, ki so mu odvzeli prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186/I Kazenskega zakonika (KZ-1) in ga 14. novembra privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj odredil pripor. Po do sedaj zbranih obvestilih so bile tablete (v skupni vrednosti več tisoč evrov) namenjene za špansko tržišče. Za opisano kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen od enega do deset let.

NK ZasegHeroina10

Problematika "doping substanc" z vidika kazenskega pregona in tihotapske poti drog (ppt, 5 MB)