Sorodne objave

 

15. septembra 2014 ob 22.33 uri je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o eksploziji na dvorišču ene izmed hiš na območju Policijske postaje Ljubljana Moste. Na kraj je bilo takoj napotenih več patrulj ljubljanskih policistov, ki so zavarovali kraj dejanja.

Z zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je neznanec na dvorišče stanovanjske hiše nekdanje državne tožilke odvrgel eksplozivno telo, ki je eksplodiralo neposredno med dvema stanovanjskima hišama v trenutku, ko so bili v obeh stanovalci. V eksploziji je bilo poleg hiš poškodovano tudi osebno vozilo, ki je bilo parkirano na dvorišču. Nastala je manjša premoženjska škoda v višini okoli 1000 evrov.

Kot je v današnji izjavi za javnost povedal Marjan Fank, direktor Uprave kriminalistične policije, so na kraju kaznivega dejanja preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada, kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana, bombni tehniki Specialne enote in strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija skupaj opravili ogled. Po dejanju je stekla obsežna policijska preiskava o okoliščinah eksplozije z namenom izslediti storilca oz. storilce.

IMG 9808

Zvočni zapis izjave Marjana Fanka (mp3) 


"Na podlagi ugotovitev ogleda kraja dejanja in z zbranimi obvestili smo ugotovili, da je storilec dejanja 27-letni Ljubljančan, ki je bil že pravnomočno obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja in je zadnjo zaporno kazen prestal tri dni, preden je vrgel vojaško ročno bombo," je dejal Fank.

V petek je bila osumljencu odvzeta prostost, v nedeljo pa je dežurna preiskovalna sodnica zanj odredila enomesečni pripor.

Motiv storilca do sedaj še ni bil ugotovljen. "Ker pa ne moremo izključiti možnosti, da je bilo dejanje povezano s preteklim delom oškodovanke, se v tem delu kriminalistična preiskava še nadaljuje," je še dodal direktor Uprave kriminalistične policije.

Zoper osumljenca je bila podana kazenska ovadba za kazniva dejanja poskus Uboja po 115/1 čl. Kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi s členom 34 KZ-1, Povzročitev splošne nevarnosti po členu 314/I KZ-1, Nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva po členu 307/I KZ-1.