Sorodne objave

 

Varnost cestnega prometa je v letošnjem letu nekoliko boljša kot v enakem obdobju preteklega leta. Zgodilo se je manj prometnih nesreč, prav tako so posledice v prometnih nesrečah blažje oz. je manj mrtvih in manj lahko telesno poškodovanih udeležencev, nekoliko pa se je povečalo število hudo telesno poškodovanih. Ker pa sta za nami že dva črna vikenda, v katerih je življenje izgubilo 7 oseb, policija ponovno poziva k spoštovanju predpisov ter previdni in strpni vožnji.

V zadnjih treh mesecih so v prometnih nesrečah umrle tri osebe več kot v enakem obdobju lanskega leta. Predvsem se je stanje prometne varnosti poslabšalo avgusta, ko so umrli trije udeleženci več kot v enakem obdobju lanskega leta. V septembru je (do danes) število umrlih v prometnih nesrečah enako kot v lanskem septembru. Glede na prihajajoči jesenski čas in vremensko pogojene vozne razmere pa lahko pričakujemo dodatno poslabšanje stanja prometne varnosti.

tabela 1

Mrtvi in hudo telesni poškodovani v obdobju  januar – avgust 2014 (2013)

Kljub nenehnim opozorilom policije na strpno, varno ter odgovorno ravnanje v cestnem prometu, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Za nami sta dva črna vikenda, policisti so namreč predpretekli vikend obravnavali prometne nesreče v katerih so umrle štiri osebe, zadnji vikend pa so na cestah življenje izgubile tri osebe. V mesecu septembru je sicer doslej življenje izgubilo 12 ljudi.

tabela 2

Umrli udeleženci po mesecih do 23 .9.2014 (2013)


Vse udeležence v cestnem prometu zato znova opozarjamo:

  • prilagodite hitrosti veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam, razmeram in stanju ceste;
  • pripnite se; uporaba varnostnih pasov je obvezna tako za voznike kot ostale potnike v vozilu;
  • vozite le v ustreznem psihofizičnem stanju; alkohol, droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato vsem voznikom in drugim udeležencem v prometu svetujemo, naj se na pot odpravijo trezni in spočiti.


Policisti znova pozivamo k spoštovanju predpisov ter previdni in strpni vožnji

Ob zavedanju, da se tragičnih posledic hudih prometnih nesreč nikoli več ne da popraviti, pozivamo vse udeležence, naj v prometu ravnajo preudarno in odgovorno, tako zaradi lastne varnosti kot tudi varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu.
Začenja se obdobje, ko se zaradi krajših dni, megle, padavin itd. vozne razmere slabšajo, kar običajno negativno vpliva na stanje prometne varnosti, zato pozivamo vse udeležence v cestnem prometu, da:

  • spoštujejo cestnoprometne predpise,
  • vozijo strpno in previdno predvsem v primeru zastojev in slabših vremenskih razmer,
  • predvidevajo dogajanje na cesti in v primeru napak oz. nevarnih ravnanj drugih udeležencev ustrezno reagirajo,
  • s pravilnim ravnanjem poskrbijo za svojo varnost in varnost ostalih udeležencev cestnega prometa, predvsem šibkejših, kot so otroci, pešci, kolesarji in motoristi.

K večji varnosti v cestnem prometu lahko največ pripomore vsak posameznik sam. S pravilnim ravnanjem, razmišljanjem o nevarnih situacijah in predvidevanjem nevarnosti, ki lahko nastanejo s kršenjem cestnoprometnih pravil, se lahko udeleženci cestnega prometa  izognejo večini nevarnih situacij in s tem najhujšim posledicam prometnih nesreč.

Navedenega dejstva se najbolj zavedajo tisti, ki so že bili udeleženi v prometnih nesrečah z najhujšimi posledicami in si takšne izkušnje ne želijo nikoli več doživeti. Pomembno je, da se zavedamo, da lahko v vsakem trenutku postanemo žrtev ali povzročitelj prometne nesreče, ki nas zaznamuje za vse življenje.

Policija bo skupaj z ostalimi nadzornimi organi in organizacijami do konca leta izvedla še številne skupne nadzore in preventivne aktivnosti za izboljšanje stanja varnosti cestnega prometa. Poudarek bo predvsem na področju varnosti pešcev in kolesarjev ter vožnji pod vplivom alkohola in ostalih psihoaktivnih snovi. Izvajali bomo tudi ostale aktivnosti v zvezi z nadzorom prometa na avtocestah in hitrih cestah, v mesecu novembru pa na območju celotne države načrtujemo celotedenski nadzor.


Več preventivnih nasvetov za varnejšo udeležbo v cestnem prometu