Sorodne objave

 

V Cankarjevem domu v Ljubljani je danes odprl svoja vrata Festival za tretje življenjsko obdobje, na katerem se predstavlja tudi policija. Festival, ki poteka že 14. leto zapored, lahko obiščete med 29. septembrom in 1. oktobrom. Vstop je prost!

 MG 5178

Na razstavnem prostoru policije vam bomo policisti vsak dan, med 9. in 18. uro svetovali, kako je treba ravnati, da zavarujete svojo lastnino in se izognete nevarnim situacijam, na primer pri dvigu gotovine na bankomatu, med potovanjem s sredstvi javnega prevoza, ob obiskih neznancev na domu ipd. 

 MG 5147

Razstavni prostor pa ponuja še več, in sicer si je mogoče ogledati del policijske zgodovine, saj smo na ogled postavili posamezne kose orožja in opreme iz osamosvojitvene vojne, v kateri so pomembno vlogo odigrali tudi miličniki. Razstavljeni sta tudi stara miličniška uniforma iz 60-ih let ter delovna uniforma milice iz obdobja osamosvajanja.

 MG 5214

Ljubitelji glasbe pa lahko vsak dan med 10. in 13. uro prisluhnete Policijskemu orkestru, ki vas bo razvajal s svojim zanimivim in kakovostnim glasbenim repertoarjem. Policijski orkestre ima sicer bogato zgodovino, saj je letos praznoval že 66 let svojega obstoja.

 MG 5185

Na festivalu je potekala tudi okrogla miza, na kateri smo predstavili stanje kriminalitete nad starejšimi v Sloveniji in področje kaznivih dejanj, katerih žrtve so starejši občani. Strokovnjaki so pojasnili najrazličnejše oblike nasilja in oblike ukrepanja strokovnih služb. S pomočjo primerov so prikazali ustrezna samozaščitna ravnanja in oblike psihosocialne pomoči. Predstavili smo tudi projekt Vesna - živeti življenje brez nasilja. Pogovor je vodila Neža Miklič iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, sodelovali pa so še kriminalist Matija Breznik iz Policijske uprave Ljubljana, Marjana Milek Ogrinc iz Centra za socialno delo Domžale, vodja policijskega okoliša Policijske postaje Domžale Marko Kladnik ter Darinka Rozman iz Društva SOS.

IMG 004

 MG 5236

 F3ŽO letos poteka pod geslom Vsi smo ena generacija! Čeprav je namenjen predvsem starejšim občanom, pa so se dogodka z veseljem udeležili tudi mali radovedneži, ki so prišli v spremstvu učiteljic.

 MG 5245

Občasno bo na predstavitvenem prostoru tudi policist vodnik službenega psa s svojim štirinožnim pomočnikom. Skupaj vam bosta pokazala, kako uporaben je tandem človeka in psa za opravljanje policijskih nalog.

 MG 5194

 MG 5197

Poleg Policije se na Festivalu za tretje življenjsko obdobje predstavljajo tudi društva upokojencev, zdravilišča, kulturne ustanove, domovi za starejše, športna društva, izobraževalne institucije, založniki itd.