Sorodne objave

 

Med 18. in 20. septembrom 2014 je v nekdanjem rezervnem vojaškem skladišču Puščava pri Mokronogu potekalo usposabljanje s področja preiskovanja letalskih in drugih množičnih nesreč. V zaključni vaji usposabljanja je bilo vključenih preko 500 udeležencev, med katerimi je sodelovalo okoli 120 policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, Uprave kriminalistične policije, Nacionalnega forenzičnega laboratorija, Specialne enote in Letalske policijske enote.

puscava001

Policija je na usposabljanju sodelovala kot soorganizator skupaj z Zavodom Vizija varnosti, Slovenskimi železnicami, gasilskimi in zdravstvenimi enotami ter več lokalnimi skupnostmi. Udeleženci so sodelovali v posameznih scenarijih različnih nesreč in preigravali možne situacije v primerih potresa in verižnih nesreč, kot so železniška, letalska, prometna in druge.

puscava096

V zaključni vaji je svojo usposobljenost preizkusila skupina za identifikacijo žrtev množičnih nesreč skupaj z Inštitutom za sodno medicino, kjer je formirana nacionalna delovna skupina za identifikacijo žrtev množičnih nesreč. Sodelujoči so preizkusili nov način označevanja trupel in delov trupel, ki bi bil v prihodnosti lahko sprejemljiv in usklajen za vse reševalne službe.

puscava151

V scenariju ugrabitve je posredovala tudi Specialna enota. Ugrabitelj je ugrabil več gasilcev in se s talci zatekel v podzemni rezervoar za shranjevanje nafte. Zahteval je takojšnje reševanje svojih sorodnikov, ki so bili zasuti. Z ugrabiteljem so najprej vzpostavili kontakt pogajalci, po deloma uspešnem pogajanju pa so ugrabitelja z vpadom obvladali pripadniki Specialne enote in uspešno rešili primer.

Policisti Posebne policijske enote iz vseh policijskih uprav, kriminalistični tehniki in kriminalisti pa so se usposobili za delo z motorno žago. Prejeli so osnovna teoretična znanja o predpisih s področja preiskovanja gozdnih nesreč in znanje nadgradili s teoretičnim in praktičnim znanjem o varnem delu z motorno žago. Policisti Posebne policijske enote imajo v skupni zadolženi opremi namreč tudi motorne žage, ki so jih že uporabljali pri reševanju in pomoči ljudem ob naravni ujmi z žledom.

puscava040

Pri usposabljanju je sodelovala tudi Slovenska vojska s predstavitvijo nevarnosti katapultnega sedeža in oborožitve slovenskega vojaškega letala, Letalska policijska enota pa s predstavitvijo nevarnosti izstrelitvenih raketnih padal na ultralahkih napravah, ki vse večkrat pomenijo nevarnost za reševalce in policiste, ki prvi pridejo na kraj take nesreče.

puscava172

Udeleženci so si bili o vtisih z usposabljanja enotni: vaja je potekala v pravem vzdušju, situacije na posameznih delovnih točkah pa so bile pripravljene, kot bi šlo za resnične nesreče. Organizatorji so v ta namen iztirili tovorni vlak in vagone, za reševanje izpod ruševin podrli sedem še stoječih objektov, prevrnili avtobus z markiranti in lutkami, iztirili cisterno z nevarno snovjo, pod potniškim vagonom nastavili okoli petnajst osebnih avtomobilov in podobno. Tudi kriminalistična policija je za preiskovanje letalske nesreče uporabila razbitino jadralnega letala in zmaja. 

puscava193

Uprava kriminalistične policije se za sodelovanje in pomoč na usposabljanju zahvaljuje vsem sodelujočim policistom in kriminalistom. Policija je v sistemu zaščite in reševanja vključena skozi državne in druge načrte zaščite in reševanja, zato so takšna visoko profesionalna usposabljanja zelo koristna.