Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so danes opravili enajst hišnih preiskav stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju mariborske policijske uprave, v katerih so iskali dokaze zaradi suma kaznivega dejanja oškodovanja upnikov.

V tem primeru so osumljene tri osebe, in sicer dva slovenska in en hrvaški državljan. Po dosedanjih ugotovitvah so podani utemeljeni razlogi za sum, da so kaznivo dejanje izvršili leta 2013, ker so po nastopu plačilne nesposobnosti gospodarske družbe iz Maribora sklenili več povezanih pravnih poslov, s katerimi so iz lastništva plačilno nesposobne družbe odtujili premoženje, vredno 19,2 milijona evra, in za toliko družbam upnicam povzročili premoženjske škode.

Danes so preiskovalci odvzeli prostost dvema osumljencema, ki sta bila pridržana za čas, dokler so trajali zakonski razlogi. Po prenehanju razlogov sta bila izpuščena.

Današnje preiskave so del širše obravnave t. i. bančnih kaznivih dejanj. Predkazenski postopek je bil uveden aprila letos na podlagi prejete prijave. Za kaznivo dejanje oškodovanje upnikov je predpisana kazen zapora do 5 let.