Sorodne objave

 

V Vojaškem centru Pokljuka je med 13. in 17. oktobrom 2014 potekalo usposabljanja za pogajalce.

Redno letno mednarodno usposabljanje, ki so ga vodili inštruktorji iz Policije, so se poleg 20 pripadnikov slovenske policije udeležili tudi 12 pripadnikov Vojaške policije Slovenske vojske (Specialna enota vojaške policije, Četa vojaške policije 1. brigade in Četa vojaške policije 72. brigade) in 12 pripadnikov policij držav Zahodnega Balkana, in sicer po dva iz Hrvaške, Republike srbske, Federacije Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Makedonije. Vodja usposabljanja je bil mag. Miran Ozebek iz Uprave kriminalistične policije, sicer vodja slovenskih pogajalskih skupin.

P1010035

P1010062

Pogajalci iz vrst policij so že izkušeni, medtem ko je bilo za več pripadnikov Slovenske vojske to prvo tovrstno usposabljanje. Tako je bilo to usposabljanje hkrati usposabljanje vojaških policistov zaradi dogodkov ali v vojašnici ali na mirovnih misijah.

Udeleženci usposabljanja so cel teden obravnavali teme, kot sta na primer komunikacija z različnimi tipi storilcev in aktivno poslušanje, zaključili pa so z vajo. Na eni točki je civilna policija reševala krizno situacijo s talci na ambasadi BiH v Sloveniji, da drugi točki pa je vojaška policija reševala zajetje talcev v vojaški bazi na Kosovu. Pri tej točki so sodelovali tudi preizkušeni pogajalci slovenske policije, vendar le kot koordinatorji vojaškim pogajalcem. V okviru usposabljanja vojaških policistov se je scenarij vaje zelo prilagodili njihovemu načinu dela.

Foto: Policija in Slovenska vojska