Sorodne objave

 

Civilna zaščita je v sklopu obeležitve svojega praznika na osrednji slovesnosti, ki je bila 28. februarja 2014 na Brdu pri Kranju, posameznikom in ustanovam podelila priznanja za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju ljudi, živali, premoženja, kulturne dediščine ter varovanju okolja ob naravnih in drugih nesrečah. Med prejemnicami je tudi Policija, natančneje Letalska policijska enota, ki je prejela plaketo Civilne zaščite.

skupinska

Priznanja je iz rok poveljnika Civilne zaščite RS Srečka Šestana in generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Darka Buta prevzel vodja Letalske policije enote v Upravi za policijske specialnosti na Generalni policijski upravi mag. Simon Vindiš. Iz vrst Policije so se slovesnosti udeležili še namestnik generalnega direktorja policije mag. Karol Turk, direktor Uprave za policijske specialnosti Robert Sušanj in pomočnik vodje LPE, ki je hkrati pomočnik poveljnika Posebne policijske enote za Gorsko enoto, Robert Kralj.

Letalska policijska enota je nagrado prejela zaradi posebnih zaslug pri dolgoletnem, več kot 40 letnem uspešnem delu. V vseh teh letih je in še vedno poleg policijskih nalog opravlja tudi naloge zaščite, reševanja in pomoči. Z zračnimi plovili in posadkami pomaga reševati v naravnih in drugih nesreč ter pripomore k odpravi njihovih posledic, izvaja helikoptersko nujno medicinsko pomoč, prevaža obolele in poškodovane do zdravstvene službe oz. med bolnišnicami ter prevaža dojenčke v inkubatorjih.

V tem času je v zdravstvene ustanove prepeljala preko štiri tisoč bolnikov in ponesrečencev. Vsi prepeljani so bili tako deležni pravočasne oskrbe, zaradi česar je bilo rešeno tudi marsikatero življenje, vsekakor pa zmanjšane posledice poškodb ali obolenj oz. dosežen bistveno boljši izid zdravljenja. V povprečju posadke Letalske policijske enote s helikopterji opravijo več kot en reševalni polet vsak dan v letu.

Njeni pripadniki pa tudi sodelujejo pri izobraževanju in usposabljanju pripadnikov drugih služb, čigar delo je tesno povezano z njihovim in nujno za uspešno opravljeno nalogo. S tem enota pomembno prispeva k razvoju doktrine zaščite in reševanja.

IMG 3782

Foto: rtvslo.si in Policija