Sorodne objave

 

Ekipa Letalske policijske enote je danes, 9. novembra 2012, obiskala štiri prebivalce Vurberka pri Ptuju, ki jih je rešila, ko so ti zaradi poplav ostali ujeti na podstrehi stanovanjske hiše.

IMG 3983m

V ponedeljek, 5. novembra 2012, so se štirje prebivalci Vurberka pri Ptuju pred nenadoma in močno naraslo vodo zatekli na podstreho. Ker je voda zvečer že dosegla streho hiše, druge reševalne službe pa niso mogle do njih, je bila aktivirana posadka Letalske policijske enote. Ekipa je uspešno izpeljala prvo pravo reševanje življenj s pomočjo elektromotornega vitla v nočnem času in hkrati prvo reševanje ljudi iz objekta, ki je bil ogrožen. S tem dejanjem so policisti dokazali, da lahko javnost v kritičnih trenutnih računa na njihovo strokovno pomoč.

IMG 3988m

Rešena četverica se je ob srečanju s helikoptersko ekipo zahvalila za pomoč. Kot je povedal Sandi Cvetko, je bila reševalna akcija izvedena zelo hitro in profesionalno.


Zvočni posnetek izjave Sandija Cvetka  (mp3) 


Helikopterska posadka je z reševalno akcijo seznanila tudi generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja, ki je čestital ekipi za uspešno izvedeno reševalno akcijo in pohvalil druge policiste, ki so pomagali ob nedavnih poplavah.

IMG 4017v

Zvočni zapis izjave generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja (mp3) 

IMG 4031m

Posadko so sestavljali dva pilota Srečko Žagar in Miodrag Dimitrijevič, tehnik letalec Miha Meško in policist letalec Robert Kralj. Policist letalec se je iz policijskega helikopterja s pomočjo elektromotornega vitla in skozi streho spustil do ujetih. Reševalo se je vsakega posebej, in sicer tako, da je policist letalec posameznika s trikotnim reševalnim sedežem pripel nase, zatem je dvojico policijski helikopter rahlo dvignil in odpeljal nekaj metrov stran. Na varnem bregu je rešence čakala zdravniška ekipa. Vsi štirje so bili rešeni v pol ure.

IMG 4019p

Zvočni zapis izjave pilota Srečka Žagarja (mp3) 

IMG 4008p

Zvočni zapis izjave policista letalca Roberta Kralja (mp3) 


V letu 2011 je Letalska policijska enota (LPE)opravila 1.788 ur in 50 minut letenja s helikopterji. LPE se je odzvala na vse zahteve, če so le vremenske razmere in tehnične zmogljivosti dopuščali letenje. Od skupnega števila ur letenja je bilo za operativno delo policije porabljenih 1.073 ur in 20 minut, za humanitarne naloge 395 ur in 55 minut, za usposabljanja posadk in uporabnikov helikopterjev pa 316 ur in 30 minut.

statistika

Slovenski policisti so ob nedavnih poplavah nosili pomembno vlogo pri reševanju življenj in premoženja ljudi. Pomagali so pri neposrednem zavarovanju objektov, nudili pomoč pri zavarovanju stavb, pomagali pri polnjenju in razvažanju protipoplavnih vreč. Posredovali so v primerih, ko je bila izkazana ogroženost oseb zaradi zadrževanja na poplavnem območju, in skrbeli za varno izvajanje aktivnosti sil za zaščito in reševanje ob zaporah cest. Policisti so se lotili tudi nalog, ki niso bile tipično policijske narave, mnogi pa so nesebično pomagali tudi v svojem prostem času.