Sorodne objave

 

Enota helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP), Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS) in Letalska policijska enota (LPE) so tudi letos med zimskimi počitnicami s skupno ekipo izvajali tehnično reševanje na slovenskih smučiščih.

D1000018

Helikopterska ekipa je med 18. in 26. februarjem 2012na slovenskih smučiščih posredovala sedemkrat, dvakrat pa na težko dostopnih terenih. Posredovali so na Veliki planini, Voglu, Kranjski Gori, Starem vrhu, Kaninu in Belski planini. Razlogi za intervencijo so bili različni, od poškodb hrbtenice, glave, nog, rok in prsnega koša, do zloma stegnenice in infarkta.

Takšna oblika reševanja se je na podlagi izkušenj iz preteklih let pokazala kot zelo učinkovita in upravičena. S takim načinom reševanja na smučiščih se namreč zmanjšajo možnosti za dodatne poškodbe pri vseh  poškodovanih, ki utrpijo poškodbe hrbtenice, medenice, stegnenice, nezavest ali politravmo, saj je vsako premikanje poškodovanca na dogovorjena mesta za pristanek helikopterja lahko škodljivo.

pungrat5

Ekipa, sestavljena iz HNMP in GRZS članov, se je že v preteklih dveh letih med zimskimi počitnicami, ko je število smučarjev na slovenskih smučiščih povečano, izkazala za optimalno, saj s kratkim aktivacijskim časom, z možnostjo dela iz lebdečega helikopterja in z možnostjo uporabe vitlanja lahko hitro in kakovostno oskrbi najhuje poškodovane, ki jih ni priporočljivo premikati z mesta nesreče.

V času smučarske sezone izven zimskih počitnic na smučiščih sicer posreduje HNMP, če je možen pristanek helikopterja, helikopterska služba GRZS pa takrat, ko je na smučišču potrebno tehnično reševanje oz. t. i. vitlanje. Helikopterska ekipa, sestavljena iz HNMP in GRZS članov, združuje prednosti obeh služb, izkoristi tehniko in znanje Letalske policijske enote, zato lahko posreduje hitro, z visoko ravnijo medicinskih storitev in tudi z uporabo vitle, če je to potrebno.

032

Ugotavljamo, da se je tudi letos delo združenih ekip HNMP, GRZS in LPE izkazalo za optimalno in upravičeno tako z medicinskega stališča kot z vidika zmanjševanja stroškov. Poleg tega so ta poskusna obdobja dovolj dobri pokazatelji delovanja za primer združevanja ekip v prihodnosti.

Dežurno helikoptersko ekipo so sestavljali zdravnik HNMP, ki je hkrati tudi letalec reševalec GRZS, letalec reševalec GRZS in reševalec HNMP. Letalska policijska enota pa je sodelovala kot prevoznik in tako omogočila izvedbo tehničnega reševanja na slovenskih smučiščih.