Sorodne objave

 

Na delovnem sestanku 24. novembra 2010 so se predstavniki Letalske policijske enote srečali z upravljavci slovenskih smučišč in predstavniki drugih služb, odgovornih za obratovanje smučišč in reševanje.

IMG_1003

Sestanka so se poleg predstavnikov upravljavcev slovenskih smučišč udeležili tudi pomočnik vodje Letalske policijske enote Robert Kralj, Srečko Šestan iz Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Gorazd Bedrač iz Direktorata za železnice in žičnice Ministrstva za promet Republike Slovenije.

Letalska policijska enota, ki je helikopterski prevoznik za potrebe helikopterske nujne medicinske pomoči, je na sestanek povabila upravljavce slovenskih smučišč, da bi poiskali najboljšo rešitev za ureditev površin in zagotovitev ustreznih standardov za pristajanje helikopterjev. V policiji namreč opozarjamo, da je za varno in učinkovito reševanje s smučišč nujno zagotoviti ustrezna pristajalna mesta za helikopterje, jih redno urejati in vzdrževati.

IMG_1006

Poskrbite za varnost na smučišču


Za huje poškodovane smučarje oziroma druge osebe na smučiščih sta čas in način transporta odločilnega pomena tako za potek nadaljnjega zdravljenja kot tudi kakovost življenja ali pa celo za samo preživetje. Pri reševanju je dragocena vsaka minuta, zato je pomembno zagotoviti urejeno mesto za pristanek helikopterja z medicinsko ekipo. V nasprotnem primeru gre za izgubo dragocenega časa, pojavi pa se tudi določeno tveganje za posadko, ki ga želimo kar se da zmanjšati.

Na srečanju smo se predstavniki pristojnih služb dotaknili tudi aktualne teme, tj. skupnih zimskih šolskih počitnic, saj bodo letos prvič istočasno en teden pouka prosti učenci in dijaki iz vseh regij. Če bodo snežne razmere ugodne, je pričakovati večje število obiskovalcev smučišč. Zaradi večje gneče lahko pričakujemo tudi več nesreč na smučiščih, gneča pa bo hkrati tudi priložnost za tatove smučarske opreme. Zaradi prezasedenosti nastanitvenih kapacitet je moč napovedati tudi večje dnevne migracije proti smučiščem, kar lahko povzroči prometne zastoje.


V policiji zato opozarjamo na previdnost in strpnost tako na smučiščih kot tudi v prometu!