Sorodne objave

 

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada danes, 24. februarja 2015, od 6. ure na območju Policijske uprave Maribor na treh lokacijah opravljajo hišne preiskave dveh stanovanjskih in enega poslovnega prostora.

Današnje hišne preiskave so nadaljevanje preiskav, opravljenih 16. oktobra 2014 na območju Maribora, v katerih so preiskovalci iskali dokaze za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov po drugem odstavku 227. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), katerega so po dosedanjih ugotovitvah osumljeni trije državljani Republike Slovenije in državljan Hrvaške.

V predkazenskem postopku, ki ga usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, so bili ugotovljeni utemeljeni razlogi za sum, da so
osumljenci očitano kaznivo dejanje storili s tem, ko so po nastopu plačilne nesposobnosti gospodarske družbe, s sedežem na območju Maribora, sklenili več povezanih pravnih poslov, s katerimi so iz lastništva plačilno nesposobne družbe odtujili premoženje vredno 19,2 milijonov evrov in za toliko družbam upnicam povzročili škode.

Za navedeno kaznivo dejanje je po kazenskem zakoniku zagrožena zaporna kazen do petih let.

Eni osebi je bila odvzeta prostost v skladu z določbami 157. člena Zakona o kazenskem postopku. Pridržanje bo trajalo največ do 48 ur oz. do prenehanja zakonskih razlogov.