Sorodne objave

 

Na Pokljuki je bilo v soboto, 16. januarja 2010, že 39. tekmovanje Slovenske vojske in policije v patruljnem teku na smučeh. Izmed 36 udeleženih štiričlanskih ekip se je prireditve udeležilo tudi 13 policijskih ekip: deset moških in tri ženske ekipe.

Pokljuka02

Tekmovanje je potekalo v oblačnem, a svežem dnevu na novem biatlonskem stadionu in na progah Športnega centra Pokljuka. Pravila so zahtevala, da tekmovalke na turnih smučeh premagajo razdaljo 5 km, tekmovalci pa 10 km oz. dva kroga, pri čemer morajo biti oboroženi z dolgocevnim orožjem.

TreningNaStreliscu

Trening na strelišču


Hkrati so izvajali naloge iz streljanja, ciljanja na oddaljen cilj z bombo, plazenja pod ovirami, hodili v klanec po neshojeni snežni površini in nosili »ranjenca« na nosilih.

Pokljuka05

Gre za interdisciplinaren pristop k manifestaciji osvojenih gibalnih sposobnosti. V največji meri je treba dokazati zmožnost tekočega premikanja na smučeh z obvladovanjem drsalne tehnike, dodatne naloge pa tekmovalcem še »popestrijo« pot do cilja.

MetBombe

Met bombe in plazenje pod ovirami


Vse uspešne ekipe morajo poiskati svoje odgovore na vprašanja glede izbire najustreznejših mazil za drsno oblogo smuči, načina vpetja smučarskega čevlja v smučarske vezi, načina in intenzivnosti ogrevanja, izbire oblačil, režima rehidracije, transporta dolgocevnega orožja na hrbtu, višine smučarskih palic, vrstnega red tekmovalcev v koloni, tekaškega tempa, medsebojne komunikacije na progi, uskladitve zlatih strelskih pravil za uspešno izvedbo strelske naloge (strelski položaj, dihanje, proženje, merilne naprave), psihološke obremenitve pri oddaji predzadnjega in zadnjega strela, prevzemanja orožja obnemoglega sotekmovalca, transporta smuči in palic pri hoji v klanec po neshojeni snežni površini, izbire transportiranega »ranjenca«. In še bi se našlo katero vprašanje, ki je svojstveno vsaki ekipi. Tudi brez predhodne osnovne psihofizične priprave in specialnega treninga na uspeh ne gre računati.

PlazenjePodOvirami

Na vsa našteta vprašanja je dosedaj uspešno našla odgovor ekipa Specialne enote na Generalni policijski upravi, ki že enajsto leto zapored kraljuje na vrhu kot najhitrejša in usklajena ekipa. Njen uspeh gre pripisati izbranemu kadru, a nič manj do potankosti načrtovanim pripravam in izvedbi. Manj stvari prepuščajo naključju, manj je presenečenj. Delno pa je za njihov uspeh zaslužna tudi sama narava njihovega dela, usmerjena k timskemu reševanju problemov.

Z zanimanjem smo pričakovali že lani obljubljen boj med ekipama švedske vojske in Specialne enote GPU, vendar se tuja ekipa zaradi slabih gospodarskih razmer letošnjega tekmovanja ni udeležila. Preostane nam, da si njun spopad za »posladek« ogledamo v prihodnjih letih.

Najboljšim sta pokale in kolajne podeljevala iz ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in direktor Policijske akademije GPU mag. Franc Kosmač. Zahvalila sta se tekmovalkam in tekmovalcem iz obeh ministrstev in še posebej veteranom NOB in vojne za Slovenijo, za njihovo udeležbo in tekmovalni prispevek.

NajboljsaZenskaEkipaVPoliciji

Najboljša ženska ekipa v policiji


Rezultati:

Zmagovalke v kategoriji "absolutno – ženske":

1. Poveljstvo za podporo
2. Poveljstvo sil Slovenske vojske
3. 1. brigada 1. EKIPA

ZmagovalciSpecialci

Zmagovalna ekipa Specialne enote


Zmagovalci v kategoriji "absolutno – moški":

1. Specialna enota GPU
2. 17. BVP
3. Policijska akademija GPU


Zmagovalke v kategoriji "policija":

1. Policijska uprava Ljubljana
2. Policijska akademija GPU
3. Policijska uprava Koper


Zmagovalci v kategoriji "policija":

1. Specialna enota GPU
2. Policijska akademija GPU
3. Policijska uprava Koper


Skupni uradni rezultati