Sorodne objave

 

Nacionalni preiskovalni urad je preiskavo začel oktobra lani na podlagi pisne prijave fizične osebe. Preiskovalci so začeli zbirati obvestila in dokaze ter izvajati druge ukrepe v predkazenskem postopku, ki ga vodi in z navodili usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. V tem primeru smo sodelovali tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije.

IMG 8675

Zvočni posnetek izjave Draga Menegalije, (mp3) 
predstavnika policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete


Preiskovalci NPU danes od šeste ure zjutraj na podlagi sodne odredbe opravljajo hišne preiskave na območju Ljubljane in Kranja. Preiskave potekajo v stanovanjskih prostorih, prostorih državnih organov zakonodajne in izvršilne veje oblasti ter prostorih ene od političnih strank. Do sedaj (do začetka izjave, ki je bila ob 13.30) so bile zaključene tri hišne preiskave, potekajo pa še tri.

Na podlagi prejete prijave smo z dosedanjo preiskavo potrdili obstoj znakov zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, današnje aktivnosti pa so usmerjene še v dodatno utemeljevanje elementov tega kaznivega dejanja.

Kaznivega dejanja je osumljena oseba, ki je delovala v izvršilni veji oblasti. Preiskovalci sumijo, da je bilo kaznivo dejanje izvršeno z namenom pridobitve nepremoženjske koristi v postopku obravnave in predlaganja kandidatov za položaj v enem od organov EU. Nepremoženjska korist je v tem primeru zasedba tega položaja v organu EU.

Za kaznivo dejanje Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora do enega leta.

V današnjem postopku ni bila nobena oseba pridržana, ker za to ni bilo podanih zakonskih razlogov.

Pri operativnih aktivnostih preiskovalcem NPU pomagajo tudi ljubljanski in kranjski policisti.