Sorodne objave

 

V prostorih Generalne policijske uprave so se 25. februarja 2015 srečali policijski atašeji in uradniki za zvezo, pristojni za sodelovanje z Republiko Slovenijo.

Gre za tradicionalno letno srečanje. Zbrane je nagovorila tudi namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, ki je poudarila, kako pomembno je zaupanje med organi odkrivanja in pregona za uspešno mednarodno policijsko sodelovanje. Prav tako je navzoče seznanila, da je slovenska policija razširila svojo mrežo uradnikov za zvezo na Zahodnem Balkanu. Poleg policijskega atašeja v Bosni in Hercegovini imamo od januarja 2015 še policijskega atašeja v Republiki Srbiji.

IMG 8393

Mandat policijskega atašeja v Italijanski republiki pa se izteče sredi aprila letos. Na osnovi doseženega izboljšanja operativnega sodelovanja in vzpostavljenih odnosov si slovenska policija želi napotiti policijskega atašeja s pomočjo financiranja iz Sklada za notranjo varnost.

IMG 8400

Na dogodku so s predstavitvami sodelovali tudi predstavniki Uprave kriminalistične policije, Uprave uniformirane policije ter Uprave za policijske specialnosti. Udeleženci so se seznanili z delovanjem Nacionalnega preiskovalnega urada, področjem dela Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje znotraj Uprave kriminalistične policije, zadevami s področja meje in tujcev v letu 2014, ter o twinning projektu v Črni gori in z aktivnostmi agencije Frontex. Predstavljena jim je bila pomoč pri ugotavljanju identitete tujcev in pri pridobivanju dokumentov za tujce, ki so v postopkih vračanja, ter sodelovanje Centra za tujce pri vračanju tujcev na skupnih letih držav članic EU. Na koncu srečanja jim je bila ponujena tudi možnost usposabljanja pilotov v Letalski policijski enoti.

Letno srečanje se je izkazalo kot odlična priložnost za krepitev mreže uradnikov za zvezo, obenem pa tudi strokovnih in osebnih odnosov.

IMG 8368Ob robu letnega srečanja je namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar sprejela tudi atašeja Kraljevine Španije. Obisk je bil zgolj vljudnostne narave in namenjen vzpostavitvi stikov za sodelovanje v prihodnje. Glavni inšpektor Santiago Calvo Valladares je nasledil atašeja Ministrstva za notranje zadeve Kraljevine Španije Santiaga Garcío-Noblejasa, in sicer na njihovem veleposlaništvu v Bukarešti.

Calvo Valladares je rezidenčno pristojen za Romunijo, nerezidenčno pa za Madžarsko, Republiko Moldavijo ter Republiko Slovenijo. Poleg njega na veleposlaništvu od 1. 9. 2014 deluje še Sixto Martinez Moneo, ataše civilne garde Kraljevine Španije, prav tako pristojen za sodelovanje z Romunijo, Madžarsko, Republiko Moldavijo in Republiko Slovenijo.

IMG 8372