Sorodne objave

 

Gorenjski kriminalisti so s kazenskima ovadbama zaključili zahtevno, večmesečno preiskavo sumov kaznivih dejanj, povezanih z avtomobilsko kriminaliteto. V preiskavi so obravnavali več osumljencev, pri dveh pa so z dosedanjim delom potrdili sume več kaznivih dejanj prikrivanja in ponarejanja listin.

novinarska

Več o preiskavi sta na današnji novinarski konferenci povedala Aleš Kegljevič, predstavnik Sektorja za splošno kriminaliteto Uprave kriminalistične policije, in Primož Donoša, predstavnik Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj.


Uspešna polletna preiskava

Kriminalisti so preiskavo začeli v drugi polovici lanskega leta, ko so zaznali, da se 30-letni Gorenjec ukvarja z avtomobilsko kriminaliteto. Sumi so se kmalu izkazali za utemeljene, potrdili pa so se, ko so pri izvajanju operativnih aktivnosti pri njem našli okoli 100 rezervnih delov za skoraj vse avtomobilske znamke, predvsem pa za avtomobile BMW in Volkswagen. Pred preiskavo so istemu osumljencu v okolici Kranja zasegli tudi avtomobil znamke BMW višjega cenovnega  razreda, ki je bil novembra 2013 ukraden v italijanskih Udinah.

Avtomobil BMW je bil namenjen že znanemu kupcu, rezervni deli, ki so bili predmet kaznivih dejanj, pa predelavi vozil, servisom in trgovini z rabljenimi deli na "črnem trgu". Zaseženi so bili airbagi, dokumenti vozil, ključi, deli motorja, podvozij, karoserije, menjalniki, elektronika in drugi vitalni deli vozil. V petih primerih je preiskava potrdila še, da nekateri deli pripadajo avtomobilom znamk BMW in Volkswagen, ki so bili ukradeni na območju Ljubljane ali njene okolice. Odtujeni avtomobili so bili vredni med 14.000 in 50.000 eurov, štirje so bili odpeljani s parkirišč, eden pa je bil odtujen pri vlomu v stanovanjsko hišo.

Pravi izvor rezervnih delov so kriminalisti ugotovili za več zaseženih delov, kljub temu, da so mnogi imeli izbrisane identifikacijske oznake, v preiskavi pa so intenzivno sodelovali tudi z italijanskimi in nemškimi varnostnimi organi ter proizvajalci vozil. Kriminalisti so v preiskavi zbrali dovolj dokazov, da so državnemu tožilstvu v postopku predlagali še odvzem zaseženih predmetov, s čimer se bo prekinilo oz. onemogočilo nadaljnje nezakonito trgovanje z njimi.

IMG 0256

Za 150.000 evrov lažnih računov za servisiranje vozil

30-letnik je poleg prikrivanja osumljen tudi ponarejanja listin, kar je počel z goljufanjem pri izdajanju računov zavarovalnicam za popravila vozil. Ponarejenih je bilo več deset računov za rezervne dele, ki jih je izdajal v imenu kamniškega podjetja, s čimer je lažno prikazoval, da so se v servisirana vozila vgrajevali novi deli. Ponarejanja listin na račun istega podjetja, kar se je tudi potrdilo v preiskavi, pa je osumljen tudi njegov 25-letni sovaščan. Tudi on je slovenskim zavarovalnicam dostavljal račune za popravilo poškodovanih vozil, s čimer je samo navidezno zagotavljal servise z originalnimi deli. Vrednost lažnih računov zavarovalnicam je znašala okoli 150.000 eurov. Osumljenca sta delovala povezano, kazniva dejanja pa sta izvrševala v isti kriminalni združbi.

IMG 0244

Letno je v Sloveniji odtujenih več sto vozil

Policija v Sloveniji letno išče med 900 in 1300 motornih vozil, ki so predmet tatvin, vlomov, ropov, roparskih tatvin, odvzemov in zatajitev. Med vsemi policijskimi upravami je z avtomobilsko kriminaliteto najbolj obremenjena ljubljanska policijska uprava, ki letno obravnava približno 60 % vse avtomobilske problematike.

V letu 2014 je bilo iskanih 1224 motornih vozil, kar je nekaj manj kot v letu 2013, ko je bilo odtujenih 1297 motornih vozil. Največkrat so odtujeni osebni avtomobili, v letu 2014 jih je bilo 790, najbolj iskane pa so znamke Volkswagen (197), Renault (180) in BMW (111). Pri vozilih znamk Volkswagen, Audi, Seat, Škoda, ki imajo vgrajene posamezne dele znamke Volkswagen, je množičnost odtujitev še bolj izrazita, saj je bilo skupaj odtujenih kar 293 vozil. Množičnost odtujenih vozil neke znamke pomeni, da je serijski sistem varovanja vozila bolj izpostavljen in storilci lažje najdejo način nepooblaščenega zagona vozila.

V preiskavah ugotavljamo še, da je v zadnjem obdobju v Sloveniji večina vozil namenjena "črnemu trgu" z rezervnimi deli. Operativni podatki tudi kažejo, da se večina vozil v Sloveniji tudi razstavi in uporabi oz. proda, storilci pa se pretirano ne ozirajo na starost vozila temveč predvsem na znamko in tip, za katerega potrebujejo rezervne dele. Storilci so običajno organizirani v kriminalne združbe.

IMG 8939

Trgovina z odtujenimi deli

Trgovina z deli odtujenih vozil se je v zadnjih letih močno razširila na območju celotne Evrope, podobno je tudi v Sloveniji, kar je predvsem posledica zavedanja storilcev, da so rezervni deli več vredni kot avtomobil sam. To je tudi razlog, da vedno več odtujenih vozil oz. njihovih delov ostane v Sloveniji. Vozila so razstavljena, prodajajo se po delih. Enako je tudi s tujino, kamor so namenjeni deli, ki ne ostanejo v Sloveniji.


Za zaščito lahko največ stori lastnik sam

Lastnik vozila naj upošteva splošne preventivne nasvete, priporočljiva pa je tudi vgradnja dodatnega sistema varovanja, lahko gre za elektronsko ali mehansko zaščito. Bistven prispevek dodatne zaščite je predvsem povzročanje težav tatovom vozil. Storilec bo v takem primeru raje izbral vozilo, ki dodatne zaščite nima. Mora biti pa vgrajena varovalna naprava zadostne kakovosti, lastnik jo mora tudi uporabljati dosledno in po navodilih.

Cena dodatno vgrajene varovalne naprave običajno raste s kakovostjo in funkcijami, ki jih omogoča. Vgradnja enostavnega skritega stikala, s katerim prekinemo vžig ali dovod goriva, je mogoče kupiti že za okoli 20 eurov, alarmni sistemi z blokado motorja, ki omogoča več funkcij (npr. vklop preko daljinca, zvočni in svetlobni signal ob sprožitvi, javljanje alarma na mobilni telefon, sporočanje lokacije vozila itd. pa lahko stanejo tudi od 1000 evrov dalje.


Več nasvetov o varovanju avtomobilov pred vlomi in tatvinami