Sorodne objave

 

V športni dvorani v Vojašnici Edvarda Peperka je bila danes, 19. maja, slovesnost ob 25. obletnici oblikovanja Manevrske strukture narodne zaščite.

TOIC1163

Ustanovitev manevrske strukture leta 1990 je bila prvo dejanje priprav na organiziran odpor in oboroženo zaščito osamosvojitvenih procesov. Odločilno je prispevala k temu, da si je Slovenija lahko leto kasneje učinkovito, tudi z orožjem, izbojevala samostojnost države. Zbrane na današnji slovesnosti so nagovorili ministrica za obrambo Andreja Katič, ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar in vodja sekcije Manevrske strukture narodne zaščite pri Zvezi veteranov vojne za Slovenijo Vojko Adamič.  

TOIC1225

Ministrica za obrambo Andreja Katič se je v svojem nagovoru pripadnikom Manevrske strukture narodne zaščite najprej zahvalila za njihov velik prispevek v procesu, ki je bistveno pripomogel k ustanovitvi lastne države in uvrstitvi Slovenije v družbo sodobnih demokratičnih držav sveta. Povedala je, da je po razorožitvi Teritorialne obrambe skupina domoljubov iz takratnih obrambnih struktur in slovenske Milice kljub težkim razmeram skoraj izrednega stanja začela organizirati vojaško obrambo, tako da je do jeseni 1990 državno vodstvo z Manevrsko strukturo narodne zaščite kot zasnovo slovenskih obrambnih sil zagotovilo temeljne materialne in organizacijske pogoje za prevzem Teritorialne obrambe v slovenske roke, je povedala ministrica za obrambo. Dejala je tudi, da je danes jasno, da sta bila med najbolj organiziranimi dejavnostmi v novejši slovenski zgodovini ustanovitev in delovanje Manevrske strukture narodne zaščite, ki je bila temelj za zaščito osamosvojitve in pripravo uspešnega vojaškega odpora proti takrat še nekajkrat močnejši nekdanji zvezni vojski.

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar je dejala, da v svetovni zgodovini težko najdemo primere, ko bi represivni organi sodelovali pri nastajanju bolj demokratičnih družbenih sistemov, saj se jim navadno očita prav nasprotno, da so orodje v rokah aktualne oblasti in da zatirajo vsakršen napredek v politični miselnosti, ki bi lahko zamajal položaj vladajoče elite. Slovenska osamosvojitvena zgodba je po ministričinih besedah v tem pogledu prava posebnost, ki dokazuje, da so bili ti organi v vsej svoji zgodovini, predvsem pa v njenih najbolj kritičnih momentih, vselej servis »od ljudi, za ljudi«. Poudarila je, da je današnja slovesnost ob 25. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite priložnost za osvetlitev izjemne vloge vseh njenih pripadnikov, tako iz miličniških kot vojaških vrst. "Ponosna sem, da lahko kot notranja ministrica ob tej priložnosti izpostavim doprinos policije pri izgrajevanju temeljev nove, demokratične države," je še dejala.

TOIC1265

Vodja sekcije Manevrske strukture narodne zaščite pri Zvezi veteranov vojne za Slovenijo Vojko Adamič je v svojem nagovoru izpostavil enotnost sodelujočih v Manevrski strukturi narodne zaščite.

Slovesnosti so se udeležili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, generalni direktor policije Marjan Fank, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir David Humar, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas ter številni veterani in veteranke vojne za Slovenijo in pripadniki Manevrske strukture narodne zaščite.

V kulturnem programu sta nastopila kvartet Orkestra Slovenske vojske in sekstet Policijskega orkestra.

Foto: Bruno Toič, Revija Slovenska vojska