Sorodne objave

 

V Policijski akademiji so se danes, 29. maja 2015, zbrali vrhunski športniki, ki so zaposleni v policiji. Z njimi sta se srečala generalni direktor policije Marjan Fank in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic, ki sta jih tudi nagovorila. Ob tej priložnosti so športniki podpisali nove (enoletne) pogodbe o zaposlitvi, ena med njimi prvič.

 DSC0092

Športnike sta nagovorila generalni direktor policije Marjan Fank in državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Slednji je vrhunskim športnikom čestital za izjemne uspehe, ki so jih dosegli. Obenem je povedal, da ceni njihov prispevek, ki je neprecenljiv za ministrstvo in za policijo. Kot je povedal generalni direktor policije Marjan Fank, vrhunski športniki s svojim sodelovanjem v preventivnih aktivnostih policije in s svojo prepoznavnostjo pomagajo doseči različne skupine, kot so otroci in mladi.

 DSC0107  DSC0200

Danes smo nove pogodbe o zaposlitvi podpisali s 16 vrhunskimi športnicami in vrhunskimi športniki. Pogodbo s policijo je prvič podpisala smučarska tekačica Alenka Čebašek. Z ostalimi trinajstimi, ki so svojo prisotnost na današnjem dogodku opravičili, bomo pogodbe podpisali naknadno. V policiji je še nekaj dni zaposlen plavalec Peter Mankoč, ki je zaključil športno kariero in mu pogodba poteče konec meseca. Na njegovo mesto pa je bil že predlagan plavalec Martin Bau, ki je v postopku zaposlitve. S tem bo zapolnjenih vseh 30 mest, ki so namenjena zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev v policiji.

Policija že več kot 20 let zaposluje vrhunske športnike. "Ponosni smo, da ste že toliko let v naših vrstah. V vsem tem času ste vselej krepili ugled slovenske policije, tako v domači kot tuji javnosti. Vas in vaše dosežke ljudje povezujejo tudi z vztrajnostjo in požrtvovalnostjo. Vse to so – poleg naših operativnih uspehov - vrednote, po katerih želimo biti policisti prepoznani med ljudmi. Že dve desetletji imate športniki pomembno vlogo ne le pri promociji policije, temveč predvsem pri skrbi za varnost, o kateri želimo osveščati ljudi. Velikokrat ste nam s svojo prepoznavnostjo pomagali doseči različne skupine, kot so otroci, mladostniki itd., ki za varnost sicer nimajo pretiranega posluha, vas pa so znali slišati. Tako smo velikokrat uspeli, tudi z vašo pomočjo, do njih spraviti pomembne preventivne nasvete ter jim istočasno približati policijsko uniformo. Vesel sem, da lahko to vzajemno sodelovanje ohranimo tudi v prihodnje in tako združimo dve pomembni področji - šport in varnost," je ob današnjem podpisu pogodb dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

 DSC0249

Potem ko je generalni direktor policije Marjan Fank z vsakim vrhunskim športnikom posebej podpisal novo, enoletno pogodbe o zaposlitvi, se je vodstvu policije v imenu vseh športnikov za podporo zahvalil smučarski skakalec Peter Prevc.

 DSC0272

Vrhunski športniki, zaposleni v policiji, po podpisu pogodb


Vrhunske športnike zaposlujemo v policiji že polnih dvajset let. V začetku so bili le trije in v vseh teh letih se jih je zvrstilo prek 60. Po Sporazumu o zaposlovanju vrhunskih športnikov in trenerjev v državnih organih lahko v Policiji oz. na Ministrstvu za notranje zadeve zaposlimo 30 vrhunskih športnikov. Danes pa danes policijske barve zastopa 29 športnic in športnikov, ki se za prostor na zmagovalnih stopničkah potegujejo v 17 različnih športnih disciplinah. Združeni so v Oddelek vrhunskih športnikov, ki organizacijsko sodi v Center za izpopolnjevanje in usposabljanje v Policijski akademiji, vodi pa jih Tomas Globočnik, ki je bil – kot zanimivost – prvi zaposleni vrhunski športnik v policiji.


Več o Oddelku vrhunskih športnikov


Srečanja z njimi načrtujemo v času, ko je zanje zaradi njihovih obveznosti to najlaže izvedljivo. Običajno je to maja, kar sovpada tudi z organizacijo največje športne in družabne prireditve v policiji: policijskimi igrami. Včeraj in danes 459 policistk in policistov meri moči v disciplinah, kot so praktični postopek, ju-jitsu tehnike, policijski mnogoboj, policijsko situacijsko-taktično streljanje ter streljanje z zračno puško. V program so uvrščene tudi discipline, ki so namenjene predvsem krepitvi medsebojnih odnosov, kot so šah, odbojka na mivki in nogomet. V tem duhu, duhu tekmovanja, napora, truda in sodelovanja, so se danes srečali policisti in profesionalni športniki.