Sorodne objave

 

Že smo globoko v motoristični sezoni, varnost motoristov pa je žal slabša kot v enakem obdobju lani. Zato policisti znova opozarjamo tako motoriste kot ostale voznike -  vozite previdno!

motoristi

K večji varnosti v cestnem prometu lahko največ pripomore vsak posameznik sam!

Nasveti za večjo varnost motoristov

 Motoristi, vabljeni na preventivne delavnice!

 

V letošnjem letu je na slovenskih cestah umrlo že 36 udeležencev cestnega prometa, od tega je bilo 10 voznikov enoslednih motornih vozil, kar predstavlja 28 % vseh umrlih udeležencev. V zadnjem mesecu je za posledicami prometnih nesreč umrlo kar 6 voznikov motornih koles. Od desetih voznikov enoslednih motornih vozil jih je bilo šest povzročiteljev. Navedene prometne nesreče so se najpogosteje zgodile na cestah izven naselja zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne strani oziroma smeri vožnje.

S pravilnim ravnanjem, razmišljanjem o nevarnih situacijah in predvidevanjem nevarnosti, ki lahko nastanejo s kršenjem cestnoprometnih pravil, se lahko udeleženci cestnega prometa izognete večini nevarnih situacij in s tem najhujšim posledicam prometnih nesreč.

Nikar se ne usedite na motor, če ste uživali alkohol, mamila in psihoaktivna zdravila ali če ste utrujeni, saj je vožnja v takšnem stanju izjemno nevarna. Poskrbite tudi za svojo vidnost. Na motorju imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik, saj vas bodo vozniki tako hitreje opazili.

Ker je za nami črno obdobje, ko so v zadnjih šestih prometnih nesrečah s smrtnim izidom umrli motoristi, pred nami pa še velik del motoristične sezono, policisti ponovno pozivamo vse motoriste in mopediste, da vozite previdno, strpno, spoštujete cestnoprometne predpise, predvidevate ravnanja drugih udeležencev in prilagodite vožnjo razmeram na cesti in svojim zmožnostim. Ostale udeležence v prometu, še posebej voznike motornih vozil, pa naj bodo pozorni na motoriste, ki sodijo med najbolj ranljive prometne udeležence.


Želimo vam varno in prijetno motoristično sezono!