Sorodne objave

 

Minuli konec tedna je na Bledu potekal že 22. Brajnikov memorial, pohod razuma, volje in moči. Gre za najbolj zahteven psihofizičen preizkus moči za pripadnike varnostnih organov v Sloveniji, policiste, vojake, pripadnike civilne zaščite, gasilce in pravosodne policiste.

Na tokratni preizkušnji se je pomerilo 28 vrhunsko pripravljenih ekip iz cele Slovenije. Dekleta in fantje, mladi in stari, vsi so že težko pričakovali daleč najtežjo preizkušnjo, ki se je v 22 letih dvignila z regijskega tekmovanja na najvišji nivo državnih prireditev. Nekateri prvič, večina že večkrat, Slavko Keršič iz OKC PU Kranj celo 22. Razum, volja in moč!

8

Organizatorji, ki se že vrsto let trudijo pripraviti zahtevno traso, za katero je treba ne le veliko vztrajnosti, temveč tudi trme, poguma in pripravljenosti, so letos presenetili z zelo zahtevnimi preizkušnjami.

9

Prvi dan je po plavanju iz Male Zake v Veliko Zako na Bledu sledilo kolesarjenje do Preske, nato pa pohod oz. gorski tek na  Dobrčo, naprej po planini Prevala do Robleka, čez Rožo na Poljško planino. Tam so se morali tekmovalci preizkusiti v orientacijski nalogi, pot pa so zaključili v Poljčah.

Iz Poljč smo se vrnili na kolesa in zagrizli v hrib proti Pokljuki. Večini je uspelo. Nekaj ekipam je zmanjkalo časa. Volje ne. Na strelišču na Pokljuki se je dan zaključil s streljanjem in preizkusom iz splošne razgledanosti.

IMG 3746

Prvi dan je bil torej za nami, a bili smo šele na pol poti. Po prekratki noči so morale ekipe, ki so prišle zadnje v cilj, prve pljuniti v roke in že ob sedmi uri zjutraj zagristi v hrib. Do Blejske koče je bilo treba priti s kolesom, naprej pa mimo Mrežc, čez Srenjski preval do Jezera mimo Konjšce na Uskovnica, do Žagarjevega vikenda in Voj, mimo korit Mostnice, čez fužinarsko polje do Bohinjskega jezera.

2

Teren je bil naporen, saj se je velik del poti spuščal, noge pa so bile utrujene še od prvega dne. Poti ni in ni bilo konca. Četrti člani ekip, ki smo čakali pri jezeru, smo pogledovali na uro in nestrpno čakali svoje. Nekateri so bili izjemno hitri, drugi niso tvegali varnosti, tretji so do jezera prišli s potolčenimi koleni. Nič zato, četrti člani ekip smo morali dopoldne opraviti še preizkus iz prve pomoči. A boj se tukaj še ni končal.

IMG 3844

Naslednja etapa je bila veslanje po Bohinjskem jezeru, od Kramarja do zvončka in nazaj do mostu pri cerkvi, kjer je moral krmar iz čolna splezati na most in priteči okoli jezera v cilj, do sodnika. Nadaljevali smo s kolesom do Mačkovca in Ribnega, tam prečili mrzlo, a prijetno Savo, ter stekli na Ribno goro, kjer je bil cilj. Za piko na i smo morali sestaviti in razstaviti avtomatsko puško.

11

To je bil torej letošnji Brajnikov memorial, že 22. zapored. Ni si mogoče predstavljati, da lahko človeško telo prenese takšne napore. Toda Mitja Brajnik je bil jekleni mož. Ideja o tako izjemnem, vrhunskem tekmovanju je morala zrasti v nekom, ki obožuje gore, ki je srčen človek z veliko začetnico, ki mu je mar za soljudi in je izjemno pogumen. Takšni so tudi vsi organizatorji vrhunsko pripravljenega 22. Brajnikovega memoriala.

IMG 4309

Z gotovostjo pa lahko to potrdimo tudi za vse tekmovalke in tekmovalce. Ne gre namreč zgolj za preizkus razuma volje in moči. Gre za veliko več. To preprosto moraš doživeti.

IMG 4342

Vsem tekmovalkam in tekmovalcem, ki so živi in zdravi prišli na cilj, iskreno čestitamo za opravljeno izjemno preizkušnjo. Tistim pa, ki so pa ob tem dosegli še zavidljive rezultate, "kapo dol" in se vidimo prihodnje leto!

IMG 4354

Rezultati:

  • Absolutno

SE UPS 10:42:21
 22 RB 1. BR 11:20:55
PA TACEN - GPU 11:55:18
GŠSV 12:33:38
PU LJUBLJANA 12:41:43

  • Generalno Policija

SE UPS 10:42:21
PA TACEN - GPU 11:55:18
PU LJUBLJANA 12:41:43
PU MARIBOR 13:15:40
PU KOPER 13:33:47

  • Mešane ekipe

PU KRANJ - MEŠANA 14:11:04
UUP GPU - MEŠANA 15:11:12
PP KAMNIK - MEŠANA 15:41:04
UPS CVZ - MEŠANA 16:09:48
GŠSV - MEŠANA 16:23:00

IMG 4368