Sorodne objave

 

Predstavnika Generalne policijske uprave in Policijske uprave Koper sta na današnji novinarski konferenci povedala več o uspešno zaključeni preiskavi, ko so kriminalisti zaradi suma storitve kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in trgovine z ljudmi na Obali konec prejšnjega tedna prijeli tri osebe. Predstavila sta tudi delo slovenske policije na tem področju in statistične podatke.

IMG 0996

Na novinarski konferenci, ki je bila 1. marca 2010 na Policijski postaji Koper, sta sodelovala vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Koper Dean Jurič in vodja Oddelka za kriminalne združbe v Upravi kriminalistične policije Tomaž Peršolja.


Zvočni posnetek izjave Deana Juriča (mp3) 

Zvočni posnetek izjave Tomaža Peršolje (mp3) 


Po besedah vodje koprskega sektorja kriminalistične policije Deana Juriča so kriminalisti odkrili, da 34-letnik z območja Kopra in njegova 26-letna zunajzakonska partnerka, državljanka Slovaške, najemata stanovanja na Obali in izkoriščata dekleta oz. od njih zahtevata, da se zanju prostituirajo, pri čemer sodelujeta tudi z 41-letnikom z območja Nove Gorice.

25. februarja 2010 so kriminalisti prijeli osumljence in pri njih opravili hišne preiskave. Zoper vse tri so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe prostitucije in kaznivega dejanja trgovine z ljudmi. Osumljenci so bili 27. februarja s kazensko ovadbo privedeni na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanje odredil pripor.


Več informacij z novinarske konference v gradivu 


Vodja Oddelka za kriminalne združbe v Upravi kriminalistične policije Tomaž Peršolja pa je predstavil delo slovenske policije področju trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije, ki je bilo v letu 2009 usmerjeno v odkrivanje kriminalnih žarišč, posameznikov in kriminalnih združb, ki z vsemi oblikami izkoriščanja žrtev trgovine z ljudmi in prostitucije pridobivajo protipravno premoženjsko korist. Povedal je, da je slovenska policija lani zaznala več različnih pojavnih oblik trgovine z ljudmi, in sicer je bilo največ obravnavanih primerov zaznanih kot oblika spolnega izkoriščanja in izkoriščanja delovne sile.


Več o tem v gradivu Statistični podatki na področju trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije v Republiki Sloveniji