Sorodne objave

 

Ob današnji hudi prometni nesreči, ki je zahtevala štiri življenja, in po tragičnem vikendu, ko so v prometnih nesrečah izgubile življenje še tri osebe, policisti znova opozarjamo na previdno in varno vožnjo!

Kljub nenehnim opozorilom policije na strpno, varno ter odgovorno ravnanje ne le v cestnem prometu, temveč tudi sicer, skoraj ni vikenda brez prometnih nesreč z najhujšimi posledicami, zato še enkrat opozarjamo vse prometne udeležence, naj:

  • prilagodijo hitrost vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam, prometnim razmeram, lastnostim ter stanju ceste;
  • uporabljajo varnostne pasove na vseh sedežih, ne glede na to, ali so vozniki ali potniki;
  • vozijo le v ustreznem psihofizičnem stanju, kajti alkohol, droge, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi ter utrujenost bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu. Na pot se odpravite le trezni in spočiti!

Prometna varnost je letos nekoliko slabša kot v enakem obdobju preteklega leta. Vključno z današnjim dnem je namreč umrlo 62 oseb, lani v enakem obdobju pa 50. Izstopajoči vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami so neprilagojena hitrost glede na prometne razmere, stanje vozišča idr., nepravilna stran in smer vožnje (velikokrat v povezavi s psihofizičnim stanjem povzročitelja (če npr. vozi pod vplivom alkohola)) in neupoštevanje pravil o prednosti. Večina teh nesreč se zgodi na vzporednih cestah.

Policija stalno, intenzivno in učinkovito nadzira cestni promet. V razmerah, ki so na slovenskih cestah, in ob obstoječem odnosu posameznikov do spoštovanja prometnih pravil in norm v družbi je učinkovit policijski nadzor ključen za zagotavljanje varnosti v prometu. Hkrati se zavedamo, da imajo policijske aktivnosti le omejen vpliv na varnost cestnega prometa, zato znova opozarjamo, da lahko za varnost največ naredi vsak sam.

Ob zavedanju, da so tragične posledice hudih prometnih nesreč nepopravljive, pozivamo vse udeležence, naj v prometu ravnajo preudarno in odgovorno, zaradi lastne varnosti in varnosti drugih.
 
Vozite previdno!

 

Varno v poletje na slovenskih cestah!