Sorodne objave

 

Policisti Policijske uprave Novo mesto so 4. avgusta prejeli prijavo suma storitve kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let. Kaznivo dejanje je bilo storjeno v  eni izmed trgovin na območju PU Novo mesto. Osumljenec je  pristopil do otroka, ki si je ogledoval artikle, ga ogovoril in začel otipavati. Otrok se je fizično uprl in osumljenega odrinil. Po dejanju je osumljeni trgovino zapustil in odšel neznano kam.  


Zvočni posnetek izjave Antona Tonija Klančnika, mag. (mp3) 
višji kriminalistični inšpektor - specialist, Oddelek za mladoletniško kriminaliteto na Upravi kriminalistične policije GPU


6. avgusta je bil osumljeni s strani varnostnika opažen pri podobnem dejanju v eni izmed trgovin na območju Policijske uprave Ljubljana in zaznal njegovo sumljivo vedenje, o čemer je obvestil policijo. Policisti so mu zaradi suma, da je storil še eno kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, odvzeli prostost. S kazensko ovadbo je bil priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Ugotovljeno je bilo, da gre za 54-letnega moškega s sledečim opisom: vitke postave, visok okrog 180cm, z izrazito svetlimi, skoraj belimi lasmi, brki in brado, običajno je bil oblečen v kratke hlače (do kolen), svetlejšo majico in obut v športne copate. Za transport je uporabljal kolo.

Dopuščamo možnost, da je osumljenec izvajal tovrstna kazniva dejanja na območju Slovenije tudi pred odvzemom prostosti, zato naprošamo vse, ki  razpolagajo s takšnimi informacijami, da o tem obvestijo policijo na intervencijsko številko 113, anonimni telefon 080-1200 ali na najbližjo policijsko postajo. 

V obeh primerih sta bila otroka v trgovinah skupaj s starši. Ugotovili smo, da je osumljenec pred samim dejanjem opazoval gibanje in zadrževanje otrok ter staršev, nato pa je bil zgolj trenutek nepazljivosti dovolj, da se je približal in storil kaznivi dejanji.

Za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, Kazenski zakonik predvideva zaporno kazen do 8 let.

Na policiji svetujemo, da starši prisluhnejo svojemu otroku, če jim želi povedati o podobni izkušnji; o tem pa naj takoj obvestijo policijo.