Sorodne objave

 

Policisti smo v okviru preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih resnih oblik kriminalitete sinoči zaključili z večino hišnih preiskav, danes bo opravljena še ena preiskava. V preiskavah smo zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino različnih vrst orožja.

Trenutno je še odrejeno policijsko pridržanje za eno osebo, ki bo privedena pristojnemu preiskovalnemu sodniku, drugim osumljencem pa je bilo pridržanje odpravljeno, ko so minili zakonski pogoji. Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in proučitvijo zaseženih podatkov. Z vsemi novimi ugotovitvami bomo dopolnili do sedaj posredovana obvestila koprskemu državnemu tožilstvu, ki usmerja predkazenski postopek.

Osumljenci in njihovi pravni zastopniki v predkazenskih postopkih s področja gospodarskega kriminala in korupcije, v katerih so udeležene različne javne osebnosti, postopke pogosto komentirajo kot rezultat politične instrumentalizacije policije in javnosti sporočajo, da so postopki bodisi nezakoniti bodisi polni nedopustnih procesnih napak.

V policiji poudarjamo, da vse tovrstne večje preiskave usmerja državno tožilstvo in da je pri vsaki za posamezna preiskovalna dejanja (prikriti preiskovalni ukrepi, hišne preiskave ipd) potrebna predhodna sodna odredba, ki jo izda sodišče. Dopustnost in zakonitost vsakega tovrstnega preiskovalnega dejanja torej vnaprej poleg policije avtorizirata še dve instituciji: državno tožilstvo in sodišče. Očitek, da so bili kriminalisti politično zlorabljeni za določeno preiskavo, pomeni, da so v "politično zaroto" vpleteni policija, državno tožilstvo in še sodišče. Zato odločno zavračamo tovrstne diskreditacije dela organov odkrivanja.

Ne držijo tudi navedbe, ki so se v preteklih mesecih pojavljale v javnosti in so se nanašale na druge kriminalistične preiskave. Odločno smo zanikali, da bi v primeru izpred več mesecev policija hišno preiskavo opravila na napačnem naslovu. V zadnjem primeru, ki ga je vodil Nacionalni preiskovalni urad, je bila procesno-pravno povsem nepomembna tipkarska napaka javnosti predstavljena kot huda procesna kršitev, ki ogroža uspeh nadaljnjega kazenskega postopka; celo več, policija je bila brez najmanjših argumentov in v nasprotju z dejstvi in pravom javno obtožena zavajanja tujih varnostnih organov in prirejanja dokumentov v primeru mednarodnega sodelovanja evropskih institucij za preprečevanje pranja denarja.