Sorodne objave

 

Policija je v okviru kriminalistične preiskave kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete, korupcije in drugih resnih oblik kriminalitete danes preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru privedla eno osebo in podala kazensko ovadbo zoper štiri osumljence za skupaj osem kaznivih dejanj. Gre za korupcijska kazniva dejanja, izsiljevanje in nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja ali eksploziva.

V tej preiskavi smo v začetku marca 2010 podali tudi kazensko ovadbo za dve korupcijski kaznivi dejanji zoper tri osumljence, decembra lani pa še kazensko ovadbo za tri gospodarska kazniva dejanja zoper tri osumljene fizične osebe in eno pravno osebo.

Kriminalisti smo v preiskavah zasegli poslovno dokumentacijo, nosilce elektronskih podatkov in večjo količino različnih vrst orožja. Pri tem gre za zaseženo kratkocevno, dolgocevno orožje in ročne bombe pri treh hišnih preiskavah. Za del zaseženega orožja, za katerega posameznikom niso dovoljeni promet, nabava in posest, je bila podana kazenska ovadba (kot navedeno zgoraj), preostanek zaseženega orožja je še predmet kriminalističnotehničnih preiskav. Od ugotovitev teh preiskav bodo odvisni morebitni nadaljnji postopki policije.

V policiji ocenjujemo, da smo ob privedbi in podaji kazenske ovadbe posredovali po naši oceni utemeljene in obstoječe priporne razloge, ne moremo pa komentirati ravnanja pravosodnih organov.

Prav tako poudarjamo, da so kriminalistične preiskave usmerjene v utemeljevanje sumov kaznivih dejanj, ki jih določa kazenska zakonodaja, in ne v kakšne druge cilje.

Tudi v konkretnem primeru nismo obvestili javnosti ob začetku izvajanja preiskovalnih dejanj in odvzemov prostosti osumljencem, ampak smo javnost začeli obveščati šele po prejemu prvih novinarskih vprašanj, nato pa zaradi izjemnega medijskega zanimanja pripravili izjavo za medije ter posredovali sporočila za javnost.

Kriminalistična preiskava se bo nadaljevala s pregledom in proučitvijo zaseženih podatkov. O vseh novih ugotovitvah bomo obveščali koprsko državno tožilstvo, ki usmerja predkazenski postopek.