Sorodne objave

 

Okoli 300 otrok ljubljanskih vrtcev si je danes, 22. marca 2010, ogledalo že 800. uprizoritev lutkovne igre z naslovom Ena ena tri - Mali Ojoj. Lutkovna igra avtorice Svetlane Makarovič otrokom na igriv način predstavi interventno številko policije 113, na katero lahko kadar koli pokličejo na pomoč.

Gledališče Lutke Zajec je ob 15-letnici predstave izvedlo dve jubilejni uprizoritvi, pri organizaciji katerih je sodelovala tudi policija.

IMG 8386

Otroci so si interventno številko 113 s pomočjo lutk hitro zapomnili. Zajček Mali Ojoj pa se je naučil, da se lahko na pomoč medveda policista vedno zanese. Ali kot pravi pesmica: "Policaji, policajke, na tem svetu so zato, da otrokom, ki so v stiski, iz težav pomagajo. In zatorej nič ne čakaj, raje kliči kar takoj, ene ena tri pokliči: Tu je mali Ojoj!"


Ob tej priložnosti so se lahko otroci pred Kulturnim domom Španski borci tudi pogovorili s policisti, si ogledali različna policijska vozila ter službene pse in konje.

IMG 8684

Prometni policist je skupini malih radovednežev z veseljem pokazal, kaj vse skriva v avtomobilu.


Predstavo so si ogledali tudi ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar, vodja Sektorja za splošno kriminaliteto na Generalni policijski upravi Vilko Širca in Rudi Ivančič iz vodstva Policijske uprave Ljubljana.

S prikazovanjem predstave je Ministrstvo za notranje zadeve začelo leta 1995 v okviru preventivnega projekta Policija za otroke.

IMG 8331

Tatjana Mušič, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije in sedanja vodja projekta Policija za otroke, je lutko medveda policista, uporabljeno v prvih predstavah, v zahvalo za njeno dolgoletno delo pri projektu podarila upokojeni kriminalistki Katji Bašič.

IMG 8528

Na otroke so po predstavi čakali tudi plakati in drugo promocijsko gradivo policije.


Ker se zavedamo, da je vzgoja za varnost zelo pomembna, otrokom v policiji poleg lutkovne predstave Ena ena tri namenjamo tudi številne druge preventivne projekte in aktivnosti. Med številnimi projekti, ki jih izvajamo, so javnosti bolj znani tudi naslednji:

  • Otrok - policist za en dan, ko otroci obiščejo policijske enote,
  • Varna pot v šolo, kjer otroci skupaj s policistom "proučijo" pasti, ki nanje prežijo na poti v šolo,
  • Zberi pogum in povej, preko katerega se otroci učijo prepoznavanja posameznih oblik nasilja in način, kako se nasilju upreti, ter
  • Policist Leon svetuje, ki otroke seznanja o nevarnostih, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem življenju, ter jim svetuje o primernem samozaščitnem oziroma preventivnem ravnanju.