Sorodne objave

 

Center za tujce, ki se nahaja v Velikem Otoku pri Postojni, je danes, 17. septembra 2015, predstavnikom medijev pokazal svoje prostore ter predstavil delo in naloge.

Po uvodnih besedah vodje centra mag. Jožeta Konca, ki jim je bil skupaj s pomočnikom Andrejem Casarjem na voljo za vprašanja, so se predstavniki radijskih, televizijskih in elektronskih medijev ter fotoreporterji sprehodili skozi celoten center.

IMG 2448Najprej so si ogledali sanitarni trakt, kjer tujci prevzamejo nabor nujnih higienskih potrebščin s posteljnino in svežimi oblačili. V sanitarnem traktu so tudi kopalnice in ambulanta. V bližini je jedilnica, kjer so varovancem centra zagotovljeni trije obroki na dan (oz. pet, če gre za ranljive skupine). Predstavniki medijev so si ogledali tudi sobe, ki so ločene za ženske, moške in mladoletnike brez spremstva, ter knjižnico, ki premore literaturo v več jezikih, igralnico za otroke, računalniško sobo z internetom, več družabnih prostorov v objektu ter igrišče in igrala zunaj objekta. V Centru za tujce je tudi t. i. soba za tišino, ki je namenjena izražanju verskih čustev, pa tudi posebej varovana soba, ki je bila do zdaj uporabljena zgolj za zdravstvene namene.

Konec in Casar sta predstavila postopek poteka dela policije s tujci, ki ilegalno prestopijo državno mejo in ne zaprosijo za mednarodno zaščito, od dneva vstopa v državo, do dneva, ko zapustijo območje Republike Slovenije. Center za tujce je namreč namenjen sprejemu, nastanitvi in oskrbi tistih tujcev, ki so nezakonito prišli v Republiko Slovenijo in jih ni mogoče takoj odstraniti iz države, ter izvedbi postopka vračanja teh tujcev v državo izvora oz. državo, iz katere so prišli. V njem niso nastanjeni begunci, tj. osebe, ki zaprosijo za mednarodno zaščito.

Zvočni posnetek izjave Jožeta Konca o vlogi, delu in nalogah centra (mp3) 

Trenutno je v Centru za tujce 26 oseb, od tega 1 ženska. Tudi sicer gre za večinoma moške srednjih let. Na letni ravni je takšnih oseb približno 450, gre pa za tujce iz 45 različnih držav. Povprečno tujci v centru bivajo 17 dni.

Center za tujce optimalno sprejme 180 ljudi, vendar je v teh dneh njegova kapaciteta povečana, tako da lahko sprejme do 300 oseb. Začasno pa omogoča bivanje še 100 osebam v hangarju zunaj zidanega objekta, kjer je že vse pripravljeno na morebiten prihod več ljudi. V hangarju so tako zagotovljeni šotori, zložljive postelje in ogrevanje, poskrbljeno pa bo tudi za razdelilnico hrane in sanitarije.

Center za tujce organizacijsko sodi v Upravo uniformirane policije na Generalni policijski upravi.
Več o njem si lahko preberete tukaj.


Več o postopkih in aktivnostih policije ob morebitnem prihodu večjega števila ilegalnih migrantov je danes povedal tudi mag. Peter Skerbiš, vodja Oddelka za upravljanje meja v Upravi uniformirane policije.

Zvočni posnetek izjave mag. Petra Skerbiša (mp3)