Sorodne objave

 

Gorenjski kriminalisti so pretekli teden v sodelovanju z vsemi policijskimi upravami v Sloveniji in Generalno policijsko upravo uspešno zaključili zahtevno večmesečno kriminalistično preiskavo dobro organizirane kriminalne združbe, ki se je več let ukvarjala s proizvodnjo in preprodajo prepovedanih drog, tako doma kot tudi v tujini. V nezakonitih aktivnostih je sodelovalo 33 oseb, starih med 26 in 68 let, osumljene pa so 159 kaznivih dejanj. Hišne preiskave so potekale na območju Ljubljane, Kranja, Celja, Nove Gorice in Kopra.

TD 6622

 Več informacij o preiskavi sta na današnji novinarski konferenci predstavila (z leve) Tomaž Peršolja iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi in Primož Donoša iz kranjskega sektorja kriminalistične policije.


Zvočni posnetek novinarske konference (mp3) 


Prijetje organizirane kriminalne združbe, ki je nezakonito proizvajala in preprodajala konopljo

Gorenjski kriminalisti so prva obvestila o kriminalni združbi z lastnimi operativnimi informacijami pridobili februarja letos, ko so ugotovili, da se najmanj dva od osumljencev, eden je iz okolice Ljubljane, drugi iz Škofje Loke, na širšem območju Gorenjske in Primorske že dlje časa intenzivno ukvarjata s pridelavo in preprodajo velikih količin konoplje, za kar sta bila v preteklosti tudi že obravnavana. Ista dva osumljenca, kar so kriminalisti ugotovili kasneje, sta še s tremi drugimi osumljenci tvorila kriminalno združbo, ki je prepovedano drogo organizirano preprodajala tudi v tujino.

Vsak član združbe je v proizvajanje prepovedane droge vlagal finančna in druga materialna sredstva, organizirali pa so si tudi mrežo preprodajalcev in odjemalcev. Med trajanjem preiskave so osumljenci preprodali več kot 10 kg konoplje in preko 1.100 sadik konoplje, približno 1 kg hašiša in 1,5l hašiševega olja.

DSCN0239

Prirejeni prostori za proizvodnjo in predelavo prepovedanih drog


Proizvodnja in preprodaja prepovedane droge je intenzivno potekala več let, v teh letih pa je bilo v Sloveniji proizvedeno in preprodano več sto kilogramov konoplje in njenih produktov, ki so jih storilci pridobivali s popolno predelavo te rastline. Drogo so proizvajali na Gorenjskem in Primorskem, uporabljali pa so tako zasebne kot tudi najete poslovne prostore, na več lokacijah pa še zunanje nasade na težje dostopnih predelih.

Da ima preprodaja droge tudi mednarodne razsežnosti, so kriminalisti ugotovili že kmalu po začetku preiskave, ko so državljanu Italije italijanski varnostni organi zasegli manjšo količino prepovedane droge, ki je bila kupljena v Sloveniji, marca letos in tudi nekajkrat kasneje pa so v različnih količinah slovenski kriminalisti drogo zasegli še avstrijskemu državljanu. Tudi sicer je bila proizvedena droga namenjena več naročnikom in nadaljnji organizirani ulični preprodaji ter uživalcem.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili še, da je v nezakonitih aktivnostih sodelovalo 33 oseb, starih med 26 in 68 let, s širšega območja Slovenije, ki so skupaj osumljene 159 kaznivih dejanj v povezavi s prepovedanimi drogami. Pri 31 osumljenih osebah, med katerimi so bile mnoge že obravnavane zaradi nezakonitih dejanj s področja prepovedanih drog, so kriminalisti na podlagi sodnih odredb opravili hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane, Kranja, Celja, Nove Gorice in Kopra, zasegli pa so velike količine prepovednih drog in predmete za proizvodnjo in preprodajo teh drog.

IMG 0456

Med zaseženimi predmeti so bile tudi sadike konoplje


Na več lokacijah - gre za eno stanovanjsko hišo, ki je bila posebej preurejena za pridelavo konoplje, 8 posebej prirejenih prostorov na drugih lokacijah in 4 zunanje nasade - je bilo zaseženih več kot 75 kg posušenih rastlinskih delcev in 89 sadik konoplje, 735 ml hašiševega olja ter manjše količine halucinogenih gobic, heroina, amfetaminov, tablete in piškoti s konopljo.

Zaradi zbiranja obvestil je bila v zaključnih operativnih aktivnostih prostost odvzeta 24 osebam, 11 pa so jih kriminalisti v skladu s predpisi o kazenskem postopku pridržali in jih prejšnji petek s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici kranjskega okrožnega sodišča, ki je 8 osumljenim osebam odredila pripor.


Več fotografij predmetov, zaseženih v zadnji kriminalistični preiskavi ...


Preiskave kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog

Policija vsako leto obravnava med 1.800 in 2.200 kaznivih dejanj v povezavi s prepovedano drogo. Gre za kazniva dejanja po 186. členu (neupravičena proizvodnja in promet s prepovednimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog) in 187. členu (omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu) Kazenskega zakonika.

Največkrat zasežena prepovedana droga, gre za več kot 80 % zasegov, je konoplja, kar jo uvršča med najbolj zlorabljene prepovedane droge v Sloveniji, ki na tem področju ni več samo tranzitna država. Slovenija se, kar potrjuje tudi zaključena preiskava gorenjskih kriminalistov, na področju konoplje tako vedno bolj uveljavlja tudi kot pridelovalka te prepovedane droge.

Prepovedano konopljo storilci proizvajajo v posebej prirejenih prostorih. V letošnjem letu je policija odkrila že 56 takih prostorov (v kar niso všteti podatki s predstavljene preiskave), v letu 2014 jih je bilo 118, v letu 2013 70, v letu 2012 pa 75. 

Konopljo je sicer pod določenimi pogoji mogoče proizvajati tudi zakonito. V skladu z Zakonom o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami je dovoljeno gojenje konoplje za prehrambene in industrijske namene na podlagi dovoljenja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vse ostale oblike gojenja konoplje pa so nezakonite, kar pomeni, da policija v vseh ostalih primerih preverja znake kaznivega dejanja in ob tem izvaja ukrepe po predpisih o kazenskem postopku.

Konoplja, razen v primerih zakonitih nasadov, tako predstavlja prepovedano drogo, ki jo je po veljavni zakonodaji treba zaseči.